Hlavní obsah

Zeman udělil milost muži, který zachránil tonoucí ženu

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Reklama

Muž byl odsouzený za pokus o těžké ublížení na zdraví a za výtržnictví.

Článek

Prezident Miloš Zeman dnes udělil milost muži potrestanému za pokus o těžké ublížení na zdraví a za výtržnictví. Odsouzený zachránil život tonoucí ženě. Zeman se rozhodl udělit milost z humanitárních důvodů, i když omilostněný nesplňuje podmínky, které si prezident v minulosti stanovil, protože není ve vážném zdravotním stavu. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman zatím udělil 17 milostí.

Prezident muži prominul podmíněný trest a zbytek trestu zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, které mu byly uloženy. „Pan prezident přihlédl k tomu, že omilostněný muž do zmíněné události vedl řádný život, příkladně vykonával své povolání, a navíc svojí pohotovou reakcí a poskytnutím první pomoci zachránil život tonoucí ženě,“ uvedl Ovčáček. „Pan prezident považoval za správné ocenit tento mimořádný a chvályhodný skutek, a proto svým rozhodnutím omilostněnému muži odsouzení i zahladil,“ dodal. Návrh na milost Zemanovi předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Dnes omilostněný muž podle Ovčáčka závažné zdravotní problémy nemá. Je to už několikátý případ ze 17 udělených milostí.

Nejkontroverznější Zemanovou milostí zůstává omilostnění doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Stanovené podmínky nesplňoval také omilostněný z letošního března. Zeman se mu ale rozhodl milost udělit jako ocenění za to, že rychlým poskytnutím první pomoci zachránil život ženě na venkovním pracovišti. Muž si odpykával dvouletý trest za zanedbání povinné výživy.

Podmínku závažného zdravotního stavu nesplnila ani žena, kterou se Zeman rozhodl omilostnit letos v říjnu. Milost dal matce pěti dětí, která se podle něj vzorně stará o své potomky, a v případě jejího nástupu do vězení by děti musely být umístěny v různých dětských domovech.

Reklama

Související témata:

Doporučované