Hlavní obsah

Zeman vyhrožuje šéfovi tajné služby. Vytáhl přitom vlastního agenta

Foto: Profimedia.cz

Už pětkrát prezident Miloš Zeman odmítl povýšit ředitele BIS Michala Koudelku do hodnosti generála.

Reklama

Pro prezidentskou kancelář pracuje zpravodajec, který se do souvislosti s Milošem Zemanem dostal již na konci 90. let. Teď může být Zemanovým trumfem v boji o ovládnutí Bezpečnostní informační služby.

Článek

Aby prezident republiky na dálku hrozil řediteli civilní kontrarozvědky kompromitující složkou, to tu ještě nebylo.

Miloš Zeman má dle svých slov k dispozici informace, kvůli kterým nepovýší ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku do funkce generála. Pikantní je, že materiál pro hlavu státu vypracoval muž, který donedávna patřil k nejvýše postaveným pracovníkům hlavní zpravodajské služby.

„V Kanceláři prezidenta republiky začal pracovat pan Jiří Rom, bývalý šéf analytiky BIS. A já panu premiérovi při naší nejbližší večeři předám materiál, který se týká pana Koudelky. Myslím si, že každé rozhodnutí se má argumentovat, a tento materiál bude argumentací,“ řekl Zeman v sobotním rozhovoru pro MF Dnes s tím, že Koudelka by měl být podle něho odvolán.

Než se podíváme na to, kdo je Zemanův analytik Rom, je potřeba říci, o co se v příštích měsících bude hrát.

Šéf, volby, Dukovany

O jmenování a odvolání ředitele BIS rozhoduje vláda po projednání ve výboru Sněmovny.

Nikoliv Hrad.

Jenže už příští rok v srpnu řediteli Koudelkovi vyprší pětiletý mandát. Šéf BIS se může opřít o podporu premiéra Andreje Babiše (ANO) i vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), kteří by neměli mít problém v případě zájmu Michala Koudelku ve funkci potvrdit i na další období. Ostatně vláda teď po Zemanovi už popáté opakovaně požadovala, aby ho prezident povýšil do funkce generála.

Problém však je, že až se bude za rok v létě rozhodovat o řediteli BIS, do věci se promítne vysoká politika.

Pokud totiž nedojde k něčemu mimořádnému a nečekanému, volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční příští podzim. A o tom, kdo bude jmenován po volbách premiérem, rozhoduje zase prezident. Hnutí ANO premiéra Babiše sice v průzkumech zatím stále před soupeři jasně vede, avšak má nejisté koaliční partnery. A tak – z dnešního pohledu – bude Zemana extrémně potřebovat.

„Miloš Zeman udělá všechno pro to, aby se ředitele Koudelky zbavil. Bude tlačit premiéra ke zdi, protože se budou blížit volby a předseda vlády bude potřebovat mít prezidenta na své straně. V tu chvíli se může do hry o nového šéfa BIS vložit na Hradě nachystaný Jiří Rom,“ řekl Seznam Zprávám pod příslibem anonymity vysoce postavený pracovník jedné z tuzemských zpravodajských služeb, přičemž zmiňuje jméno, se kterým se Zeman ve svém posledním ataku proti řediteli kontrarozvědky vytasil.

BIS pod vedením Koudelky opakovaně varuje před ruskými a čínskými firmami, které skrze veřejné zakázky mohou prosazovat nepřátelské zájmy svých politických režimů. „Oblastí, kterých se tento problém týká, je víc. Tou nejdůležitější a nejzávažnější je nyní dostavba našich jaderných elektráren,“ varoval Koudelka letos v září v Senátu.

Zeman by naopak přivítal, kdyby Dukovany dostavěli bez výběrového řízení Rusové, podobně jako elektrárnu v Maďarsku. „Osobně bych vůbec nebyl proti tomu, aby se u nás aplikoval podobný model, jako je v Maďarsku s elektrárnou Paks,“ prohlásil prezident v roce 2017 v Dukovanech.

Ve stínu podezření

Nyní se podívejme na to, kdo je nový Zemanův bezpečnostní analytik Jiří Rom.

O jeho nástupu do prezidentské kanceláře, kam přišel z BIS, informoval v srpnu server Aktuálně.cz.

„U funkcí, jejichž výkon je spojen se znalostí řady citlivých informací, je v zájmu České republiky, aby se s odcházejícím pracovníkem dohodla, kde a za jakých podmínek bude působit. Kancelář prezidenta republiky zjistila, že v případě pana Roma k takové dohodě nedošlo. Následně proto jmenovanému nabídla možnost zúročit dosavadní zkušenosti na odpovídající pozici,“ vysvětloval Romův příchod mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Jiří Rom, jak informoval Radiožurnál, opustil zpravodajské řady BIS letos na začátku srpna. Do té doby představoval jednoho z nejdůležitějších pracovníků této služby – byl šéfem analytiky. V roce 2015 se začal objevovat i mezi kandidáty na nástupce končícího ředitele BIS Jiřího Langa.

U Roma se však objevil otazník. MF Dnes tehdy informovala, že ho ještě v době před nástupem Jiřího Langa do čela BIS (v roce 2003) vyšetřovala inspekce služby kvůli údajnému napojení na ruské tajné služby. Šetření mu nakonec nic neprokázalo, ostatně Jiří Rom disponuje dodnes bezpečnostní prověrkou na stupeň přísně tajné.

Každopádně ředitelem kontrarozvědky se Rom v roce 2016 nestal, někdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dal přednost Koudelkovi.

Romovi zůstala na starost analytika, nestal se však ani náměstkem ředitele. Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vedení jedné z bezpečnostních služeb nebyl ani součástí porad nejužšího vedení BIS. To měl být i jeden z důvodů, proč vztah mezi Koudelkou a Romem nelze popsat jako idylický.

Na stopě teroristům

Miloš Zeman je znám jako hlasitý odpůrce terorismu a extremismu. A právě tuto oblast by mohl prezident v příštích měsících na Jiřím Romovi vyzdvihovat.

Rom od roku 1995 působil v roli ředitele 4. odboru BIS, zabývajícího se pravicovým i levicovým extremismem (v této roli setrval čtyři roky). Ukazují to historické dokumenty, ve kterých Rom vystupoval jako svědek ve známé kauze kolem bývalého důstojníka BIS a účastníka komunistického odboje Vladimíra Hučína (jenž upozorňoval na pronikání komunistů do justice a státní správy). Původně čelil Hulín obžalobě ze sedmi trestných činů, soudy jej postupně osvobodily.

Materiály z výslechu Jiřího Roma zmiňujeme z důvodu, že dávají nahlédnout do způsobu jeho práce.

„Čtvrtý operativní odbor zodpovídal za kontrarozvědné rozpracování pravicového i levicového extremismu na území hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Dále se též zabýval problematikou vnitřního terorismu. Kromě toho byl garantem za celorepublikové jevy v této oblasti, byl garantem na mezinárodní spolupráci v této oblasti. Prováděl se standardní sběr informací o vytěžování otevřených zdrojů, získávání osob jednajících ve prospěch BIS, nasazování zpravodajské techniky, analýza poznatků a podobně,“ popsal Rom před policisty v roce 2001 náplň své práce.

Rom popisoval spolupráci s Hučínem, který pracoval pro olomouckou pobočku BIS.

„Pokud si vzpomínám na Hučínovy informace, daly by se rozdělit do tří kategorií. Jedna třetina byly pravdivé a prověřené informace, jedna třetina zhruba pravdivé, ale prověřené v pozdější době a jedna třetina neprověřitelné nebo doposud neprověřené informace,“ popisoval Jiří Rom policistům s tím, že Hučínovy poznatky nakonec vyhodnocoval takto: „Jeho výstupy jsem si porovnával s výstupy jiných zdrojů a dá se říci, že informace zapadaly. Konečný výstup byl poté zapracován do konečné výroční zprávy našeho odboru práce BIS.“

Zemanův kufřík

To, že nyní Jiří Rom pracuje pro prezidentskou kancelář, není poprvé, kdy se jeho jméno objevuje v souvislosti s Milošem Zemanem.

Psal se přelom let 1996 a 1997 a na scéně přistála kauza zvaná Zemanův kufřík. Tehdejší šéf opoziční ČSSD Zeman získal desítky stránek různých dokumentů a listin, které měly dokazovat, že tehdejší ministerstvo vnitra vedené Janem Rumlem hodlá zavést v České republice policejní stát. Experti tehdy Zemanovy materiály označili za nesmysl a falzifikáty.

O kauze však tehdy natočila materiál novinářka Lenka Králová, jejíž zdroje v reportáži tvrdily, že obsah Zemanova kufříku je pravdivý. Podle týdeníku Respekt v dané době novinářka žila s jistým Milošem Demeterem, který se nakonec ukázal jako jeden z autorů některých smyšlených dokumentů Zemanovy složky.

Později navíc vyšlo najevo, že novinářka Králová je agentkou BIS – a jejím řídicím důstojníkem je Jiří Rom.

„O spolupráci Lenky Králové s BIS není pochyb. Začalo to v polovině 90. let, kdy se reportérka televize Nova zamilovala do důstojníka BIS Pavla Cigánka a stala se jeho agentkou s krycím jménem Bob. V roce 1996, když se dvojici narodilo dítě a Cigánek svou milenku opustil, převzal slečnu Královou jako řídicí důstojník Jiří Rom. Mimochodem od roku 2000 jeden z nejvýše postavených mužů v BIS, který několik let řídil celou operativu,“ stojí v článku Respektu.

Reklama

Doporučované