Hlavní obsah

Zeman vyznamená Petra Kellnera in memoriam Řádem bílého lva

Foto: PPF, Seznam Zprávy

Zesnulý podnikatel Petr Kellner.

Reklama

Prezident Miloš Zeman na podzim in memoriam vyznamená zesnulého podnikatele.

Článek

„Hodlám udělit Petrovi Kellnerovi jako hvězdě podnikání k 28. říjnu nejvyšší český řád, to znamená Řád bílého lva. A je mi velmi líto, že to bude in memoriam,“ řekl prezident v rozhovoru pro Blesk.cz.

Zeman Kellnera označil za hvězdu podnikání. „Znal jsem Petra Kellnera poměrně dobře, tykali jsme si. A považoval jsem ho nejenom za nejúspěšnějšího českého podnikatele, ale i za člověka, který prospěl České republice,“ řekl prezident.

Dodal, že Kellnerův vliv na politiku se přeceňoval. „Rád jsem mu trochu pomáhal například tím, že jsem ho vzal na cestu do Číny, a nikdy jsem za to od něj nic nechtěl. Jeho vliv byl v byznysu,“ řekl prezident.

Nejbohatší Čech a většinový vlastník skupiny PPF Petr Kellner zemřel předminulou sobotu při pádu vrtulníku na Aljašce. Šestapadesátiletý podnikatel vyrazil se skupinou průvodců a známých na heliskiing, vrtulník však narazil do hory poblíž ledovce.

Kromě Kellnera hodlá Zeman řád udělit také zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi a exministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi. „Pan Prymula ho dostane jako nejlepší epidemiolog, který potlačil první vlnu pandemie,“ uvedl Zeman.

O ocenění těchto dvou osobností bylo rozhodnuto již dříve, slavnostní ceremoniál a předávání vyznamenání se ale kvůli koronavirovým opatřením nekonaly.

Reklama

Doporučované