Hlavní obsah

Zemanova kritika? Mluví za mě moje práce, Nejedlému diplomatický pas nevezmeme, říká ministr zahraničí Petříček

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Diplomatický pas panu Nejedlému byl vydán podle řádných postupů. Není důvod mu ho odebírat. Má status poradce prezidenta a vnímám to jako běžnou praxi, že má nárok na tento pas,“ odmítá ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) důvody k odebrání diplomatického pasu poradci prezidenta Miloše Zemana.

Článek

V rozhovoru se řešila především otázka možného nebezpečí z Ruska a informace plynoucí z nedávné zprávy BIS. „Česká republika si musí udělat domácí úkoly. Je to dlouhodobý proces posilování naší odolnosti proti novým typům hrozeb (např. kybernetickým útokům či šíření dezinformací). To se netýká pouze MZV, je to úkol pro celou širší veřejnost. Hovoříme například o potřebě mediálního vzdělávání,“ popisuje kroky vlády ministr.

„Já jsem přebíral ministerstvo ve chvíli, kdy jsme začali řešit první praktické věci s Ruskou federací. Nemám informace o tom, že by tam nějaké pokusy v minulosti byly. V reakci na některé mezinárodní incidenty tam došlo k vyhoštění. Bylo to reciproční. Nechceme v současné době postupovat tak, abychom oslabovali naše zastoupení v Moskvě, vzhledem k tomu, že ten počet diplomatů, který máme v Rusku, je výrazně menší,“ vyjádřil se Petříček i k reakci na varování zprávy BIS.

„Jednáme o počtu aut diplomatického sboru ruského velvyslanectví. Kolegové by se měli brzy vydat na pracovní jednání do Moskvy. Nechci předjímat, jaké budou výsledky. Je to první krok, kterým se chceme dostat k běžné diplomatické praxi. V tuto chvíli jsme v situaci, kdy ten počet diplomatů a diplomatických zaměstnanců tu působí celou řadu let. Ta upozornění nejsou nic nového, nejsou jako na Slovensku, kde byla doložená spolupráce diplomata se zpravodajskými službami. Následovalo vyhoštění tohoto diplomata. Takové informace nemáme k dispozici. Začínáme od prvních kroků,“ popisuje reakci z české strany ministr zahraničí.

Zemanova kritika

„Pan prezident může mít na některá témata a názory jiný pohled. Začaly se konat schůzky ústavních činitelů, na důležitá témata jsme schopní nalézt shodu. To je velmi pozitivní. Další jednání nejvyšších ústavních činitelů o české zahraniční politice budou v lednu,“ říká Petříček na kritiku prezidenta Zemana, který ministra kritizoval za některé kroky.

Ministr zahraničí nedávno na svém Twitteru napsal, že čím přibývá útoků na novináře, tím ubývá demokracie. Útoky premiéra Babiše, který novináře označil za žoldáky, zkorumpovanou pakáž či hyeny, odmítl ministr komentovat.

„Nechci komentovat vyjádření jiných ústavních činitelů. Česká republika má tradici podpory svobodných médií, máme programy na podporu nezávislých novinářů. To jsou témata, která chceme zachovat a stavět na nich i v dalších letech. Je to základ svobodné společnosti. Svoboda projevu je jedním ze základních pilířů demokracie,“ tvrdí Petříček.

Azyl pro pákistánského právníka?

KDU-ČSL apelovala na vládu, aby dala politický azyl pákistánskému právníkovi Saifu Malúkovi, který hájil křesťanku obviněnou z urážky islámského proroka Mohameda.

„V tuto chvíli bych nechtěl předjímat. Ten případ sledujeme velmi pečlivě. Je tradicí České republiky poskytovat azyl těm, kteří jsou za svoji víru perzekvováni. Byli to v minulosti hlavně lidé z postsovětského prostoru. Je to v jednání v této chvíli. Nechal bych to, některé věci bych teď nerad pouštěl do veřejného prostoru,“ uzavírá rozhovor ministr.

Reklama

Doporučované