Hlavní obsah

Země, která se stává ohniskem covidu pro zbytek světa. Dochází tu kyslík

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice Jaipur Golden v Dillí.

Reklama

Indický zdravotnický systém se zmítá v problémech. Rekordní nárůst počtu případů nákazy koronavirem zvyšuje tlak na nemocnice, kde docházejí lůžka i zásoby kyslíku.

Článek

Za posledních 24 hodin Indie oznámila 346 786 nově nakažených lidí, 2624 pacientů s covidem-19 zemřelo, což jsou vůbec nejvyšší bilance od začátku pandemie. Nejvíce nakažených nyní přibývá v indických státech Maháráštra, kde leží velkoměsto Bombaj, a Uttarpradéš. Nepříznivá je i situace v metropoli Dillí, kde za poslední den podle statistik zemřelo kvůli covidu-19 348 lidí, informoval The Guardian.

Druhá vlna zasáhla Indii s takovou silou, že nemocnicím dochází kyslík, lůžka a antivirotika. Situace v Indii se v posledních týdnech horší, denní statistiky jsou tam pravidelně rekordně vysoké a místní média referují o kritické situaci v nemocnicích, které nezvládají přívaly pacientů.

Kvůli akutnímu nedostatku kyslíku jen v pátek večer zemřelo 20 kriticky nemocných pacientů v nemocnici Jaipur Golden Hospital, která se nachází v hlavním městě. Nemocnice v sobotu ráno měla zásobu kyslíku jen na 45 minut a požádala o naléhavou pomoc vládu. Problém s nedostatkem kyslíku v Dillí přetrvává celý poslední týden, uvádí web The Hindu.

Nemocnice mnohé pacienty odmítají, protože pro ně jednoduše nemají místo. Uvedli to podle agentury Reuters lékaři v Dillí. „Volají nám pacienti, známí, sousedé a prosí nás, abychom hospitalizovali některé z jejich nejbližších příbuzných. Situace je bohužel taková, že ačkoli se snažíme sebevíc, stále máme obrovské množství pacientů, které nejsme schopni ubytovat,“ řekla BBC doktorka Saswati Sinhaová, specialistka na kritickou péči ve východní Kalkatě.

Lékaře ve vnitrozemí země navíc trápí situace, kdy se na autobusových a vlakových nádražích shromažďují migranti, kteří utíkají před „lockdownem“ v indických velkoměstech do svých domovských vesnic. Vědí totiž, že se v davech budou šířit nově objevené mutace koronaviru, které v posledních týdnech pustoší Indii.

Za nárůstem případů onemocnění koronavirem rovněž mohou stát masová předvolební shromáždění, která v některých částech venkovského státu Západní Bengálsko politici až do konce tohoto týdne pořádali.

„Jen málo nemocnic v tomto regionu má nyní volná lůžka pro pacienty a některé odmítají pacienty přijmout bez ohledu na to, jak jsou nemocní,“ řekl v pátek deníku Guardian lékař ze státní nemocnice v Birbhumu, okresu s 3,5 milionu obyvatel severně od Kalkaty.

„Tam, kde pracuji, jsem v posledních dvou až třech týdnech zaznamenal až trojnásobný nárůst počtu pacientů, kteří hlásili dušnost a další příznaky související s covidem,“ dodal lékař, který si nepřál být jmenován.

Indie zaznamenává v současnosti největší přírůstky nakažených na světě, v pátek ministerstvo zdravotnictví hlásilo 332 730 nových případů infekce a 2263 mrtvých s covidem-19. Asijská země přitom v přepočtu na obyvatele dělá relativně málo testů, a tak skutečný počet nakažených bude zřejmě ještě mnohem vyšší.

V souvislosti s rekordním nárůstem případů nákazy koronavirem v zemi mělo pozitivní test přibližně 93 000 zaměstnanců indických železnic. „Železnice se nijak nevyjímají tomu, co se v zemi děje. Zhruba 93 000 zaměstnanců železnic se nakazilo virem covid-19. Pro tyto lidi je v 72 nemocnicích indických železnic vyčleněno více než 5 000 lůžek,“ uvedl v pátek předseda představenstva a generální ředitel železnic Suneet Sharma.

Podle webu The Guardian oficiální údaje o počtu nakažených v zemi nemusí epidemii zahrnovat v celém jejím rozsahu. Ve velkých indických městech je rozsah katastrofální druhé vlny infekcí v zemi zastřen špatnými nebo záměrně zavádějícími údaji. Na venkově, kde žije více než 800 milionů Indů, je situace ještě nejasnější.

Předpokládá se, že i data o zemřelých zachycují jen zlomek úmrtí na covid-19 v zemi, kde naprostá většina obyvatel venkovských oblastí umírá doma, aniž by úřady jejich smrt jakkoliv registrovaly. V některých případech mohou podle webu The Guardian úřady úmrtí falešně připisovat i ostatním příčinám, jako je stáří nebo srdeční selhání.

Indie, která patří k největším výrobcům vakcín na světě, vidí naději v rychlém očkování. Dosud očkovala zdravotníky a lidi starší 45 let, dnes oznámila, že zpřístupňuje očkování všem dospělým. První dávku vakcíny dostalo v Indii přes 108 milionů lidí.

Dodavatelé vakcín, jako například Serum Institute of India, ale mají problémy plnit mezinárodní požadavky a uvádějí, že produkci brzdí nedostatek surovin. Podle BBC má nyní Indie pro své potřeby připravených 27 milionů vakcín, což jí při stávajícím tempu očkování vystačí pouze na devět dní.

Serum Institute of India tak požádal Spojené státy, aby zrušily zákaz vývozu některých surovin, které jsou pro výrobu vakcíny proti koronaviru potřeba. Podle webu The Hindu ale USA tento zákaz exportu přerušit neplánují. „Spojené státy se v první řadě podílejí na ambiciózním, účinném a zatím úspěšném úsilí o očkování amerického lidu,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Podle expertů stojí za novou vlnou epidemie v Indii dvojitá mutace koronaviru, která je podstatně nakažlivější než původní varianta. Vláda premiéra Naréndry Módího ale také čelí kritice, že polevila v ostražitosti a povolila konání obřích předvolebních mítinků a pořádání náboženského festivalu, který přitáhl statisíce věřících.

Televizní kanál India Today ukázal rozzlobené příbuzné před nemocnicí v Ahmedábádu, největším městě státu Gudžarát, odkud premiér Módí pochází. „Lidé umírají před nemocnicemi, zatímco čekají, až se uvolní lůžko,“ uvedl podle Reuters jeden z nich. „Proto jsme volili tuto vládu? Když to nejvíc potřebujeme, ocitáme se úplně sami. Kam půjdou chudí?“ dodal další.

Celkem se v zemi, ve které žije 1,3 miliardy obyvatel, od začátku pandemie nakazilo skoro 16,3 milionu lidí, z nichž téměř 190 000 nákaze podlehlo.

Reklama

Doporučované