Hlavní obsah

Země má za sebou nejteplejší pětiletku. Vlny veder mohou přicházet desetkrát častěji

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Světová meteorologická organizace OSN zkoumala osm desítek klimatických jevů z posledních pěti let.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Klimatické změny způsobené člověkem dovedly zeměkouli k nejteplejší pětiletce, jakou vůbec vědci pamatují.

Článek

Posledních pět let bylo na Zemi nejteplejších od devatenáctého století, odkdy lidstvo zaznamenává informace o počasí. Podle Světové meteorologické organizace OSN je jasné, že záplavy, vlny veder i zvyšující se mořská hladina jsou důsledkem klimatických změn způsobených člověkem.

Organizace zkoumala bezmála osm desítek různých meteorologických jevů, které se objevily mezi lety 2011 až 2015. Mezi nimi například bouři Sandy, která v roce 2012 zasáhla zejména USA a způsobila škody přes šedesát miliard dolarů. Vedle toho třeba nebývalá sucha, která byla v oblasti Afrického rohu v letech 2011 a 2012 příčinou hladomoru, v jehož důsledku zemřelo čtvrt milionu lidí.

„Přinejmenším padesát procent těchto výjimečných jevů přisuzujeme, ať už přímo či nepřímo, klimatickým změnám způsobeným člověkem,“ řekl Omar Baddour, člen Světové meteorologické organizace.

Vědci zaznamenali, že rok 2015 byl od předindustriální doby, tedy po několika staletích, prvním rokem, kdy teplota povrchu Země stoupla o celý jeden stupeň Celsia. Částečně to způsobil jev El Niňo, který zvýšil teplotu Pacifiku.

Světová meteorologická organizace ukazuje, jak se zvýšila v posledních letech teplota na zeměkouli proti průměru mezi lety 1961 a 1990. Čím červenější oblast, tím vyšší rozdíl. Oteplování planety dávají do souvislosti s extrémními meteorologickými jevy.

Vědci upozorňují, že změny klimatu mohou v příštích letech zvýšit frekvenci některých jevů až desetkrát. „Například vlny veder, které přicházely jednou za padesát let, mohou nyní přicházet v pětiletých cyklech,“ upřesnil Baddour.

Reklama

Doporučované