Hlavní obsah

Zemětřesení v Peru zavalilo dálnici. Místní museli z cest odklízet obří balvany

Nejméně jeden mrtvý a desítky zraněných po zemětřesení v PeruVideo: AP

 

Reklama

Oblast v blízkosti jižního pobřeží Peru zasáhlo silné zemětřesení. Podle úřadů zahynul nejméně jeden člověk a desítky dalších utrpěly zranění. Na škody, které zemětřesení napáchalo, se můžete podívat ve videu.

Článek

Americká geologická služba USGS původně oznámila, že otřesy měly sílu 7,3 stupně, později byl tento údaj upraven na 7,1 stupně. Podle peruánského geologického ústavu mělo zemětřesení intenzitu 6,8 stupně.

Tichomořské centrum pro sledování tsunami oznámilo, že tak silné otřesy mohou vyvolat přílivovou vlnu v okruhu 300 kilometrů od epicentra otřesů, tedy na jihu Peru a na severu Chile. Později ale upozornění na hrozbu tsunami odvolalo. Hydrografický a navigační úřad peruánského námořnictva navíc oznámil, že tamnímu pobřeží přílivová vlna nehrozí.

Zemětřesení napáchalo nejvíce škod v pobřežním regionu Arequipa, kde usmrtilo 55letého muže. Peruánský prezident Pedro Pablo Kuczynski uvedl, že navštíví zasaženou oblast, aby „posoudil rozsah škod a zajistil odpovídající humanitární pomoc“.

Ohnisko zemětřesení se podle USGS nacházelo v hloubce 12,1 kilometru ve vzdálenosti 42 kilometrů od města Acarí. To leží necelých 500 kilometrů od Limy a žije v něm 4500 lidí. Dalších pět měst spolu s Acarí nahlásilo výpadek elektřiny, u města Lomas úřady dokonce nařídily evakuaci.

Úřad civilní obrany doporučil občanům zachovat klid a vyhledat bezpečná místa. Lidé mají mít také připraveny balíčky se základními potřebami pro případ, že by museli narychlo opustit domovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované