Hlavní obsah

Zemřel americký herec Dean Stockwell

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Dean Stockwell.

Reklama

Dean Stockwell je znám například z televizního seriálu Quantum Leap, ale také z dramatu Davida Lynche Modrý samet nebo z filmu Paříž, Texas Wima Wenderse.

Článek

V USA zemřel ve věku 85 let herec Dean Stockwell. Jako dítě hrál v hollywoodských filmech a po pauze se k filmu v pozdějším věku úspěšně vrátil, informovala dnes agentura AP.

Stockwellův agent oznámil, že herec zemřel z přirozených příčin v neděli 7. listopadu.

Za výkon ve filmu Manželství s mafií z roku 1988 Stockwell získal nominaci na Oscara a čtyři nominace Emmy měl za Quantum Leap.

Stockwell se herectví věnoval sedm desetiletí a hollywoodským veteránem byl dřív, než dosáhl věku dospívání, napsala agentura AP. Po svém 20. roce hrál na Broadwayi a zahrál si i v kvalitních filmech jako například ve snímku Sons and Lovers z roku 1960.

O rok dříve dostal v Cannes cenu pro nejlepšího herce za výkon v kriminálním filmu Nátlak a znovu pak totéž ocenění o tři roky později za film Cesta dlouhého dne do noci Sidneyho Lumeta. Za jeho nejúspěšnější období se dají považovat filmy natočené v 80. letech. „Pracuji pořád stejně jako na počátku - naprosto intuitivně a instinktivně. Ale s postupujícím životem získáváte miliony zkušeností a informací, takže máte stále větší záběr,“ řekl v jednom rozhovoru v roce 1987.

Reklama

Související témata:
Dean Stockwell

Doporučované