Hlavní obsah

Zemřel bývalý egyptský prezident Husní Mubárak

Foto: Profimedia.cz

Husní Mubárak v Bílém domě. Snímek z roku 1995.

Reklama

Bývalý egyptský prezident Husní Mubárak v úterý zemřel ve věku 91 let. Mubárak vládl severoafrické zemi autokratickou rukou po třicet let. Zemřel několik dnů poté, co byli jeho dva synové zproštěni viny za nezákonné obchodování s akciemi.

Článek

Lidové povstání v Egyptě v roce 2011 vedlo jak k zadržení Mubárakových synů, tak k prezidentově rezignaci. Spolu se svými syny si také vyslechl rozsudek odnětí svobody na tři roky za zneužívání veřejných prostředků na modernizace rodinných nemovitostí, píše Mirror.

Byl prvním prezidentem, který čelil soudu kvůli své roli ve vlně protestů arabského jara. Následujících šest let musel vysvětlovat vlastní korupční skandály a svou vinu na zabíjení protestujících během osmnáctidenní vzpoury.

Bývalý egyptský vůdce byl obviněn z vraždy stovek demonstrantů, zneužití moci, plýtvání veřejnými prostředky a nezákonného obohacování a v červnu 2012 ho odsoudili k doživotnímu vězení za podíl na smrti demonstrantů. V roce 2017 byl zproštěn všech obvinění.

Jeho osvobození bylo pro ty, kteří se zasloužili o jeho svržení o šest let dříve, ponuré. Podle britského deníku The Guardian ale Mubárakovi odpůrci byli v tomto ohledu spíše rezignovaní.

„Nejsem smutný ani zklamaný,“ řekl deníku Tarek el-Khatib, jehož bratr Mustafa zemřel při snaze o svržení bývalého egyptského diktátora. „Překvapilo by mě, kdyby se to nestalo. Politicky k tomu všechno směřovalo,“ řekl.

Po Mubárakovi se moci ujal demokraticky zvolený prezident Muhammad Mursí, v roce 2013 byl ale svržen při armádním puči.

Egyptský vůdce byl jednou z klíčových osobností, které byly u vyjednávání mírové dohody mezi Izraelem a Palestinou. A byl to právě on, kdo v roce 1973 naplánoval nečekaný útok na izraelské jednotky na počátku arabsko-izraelské války.

Reklama

Související témata:

Doporučované