Hlavní obsah

Zemřel Ferdinand Berousek, světově uznávaný žonglér a artista

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Ferdinandu Berouskovi bylo 73 let. Kariéru ukončil v roce 1997.

Reklama

Berousek vystupoval od šestnácti let, například v nejslavnějším německém cirkusu Krone.

Článek

V pondělí 22. března zemřel Ferdinand Berousek, celoevropsky uznávaný artista a žonglér. Bylo mu 73 let.

Ferdinand Berousek se narodil 24. 8. 1947 ve Zlíně. Od svých 16 let vystupoval jako artista, začátky jeho hvězdné kariéry se váží ke skupině Albatros, která jako první na světě vystupovala na pevných hrazdách ve vzduchu.

Po sňatku s manželkou Soňou v roce 1974 založil žonglérskou skupinu Fredys, ve které vystupovali i jeho synové Mario a Robert. Svoji žonglérskou kariéru plnou úspěchů ukončil v roce 1997.

Ferdinand Berousek vystupoval v Anglii u tamního největšího cirkusu Billy Smart Circus se skupinou Albatros na pevných hrazdách ve vzduchu, obdivovat je rovněž mohlo i publikum největšího německého cirkusu Krone. Největší ocenění a vrchol své kariéry zaznamenal Ferdinand se svou žonglérskou skupinou Fredys v roce 1995 na uznávaném mezinárodním cirkusovém festivalu Cirque de Massy v Paříži, na kterém byl oceněn stříbrnou medailí.

Po odchodu do důchodu se jako trenér věnoval tréninku dalších generací artistů, především synů a nejstarší vnučky Sharon. Starší syn Mario je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejrychlejší žonglér světa a je oceněn bronzovým klaunem z prestižního Mezinárodního cirkusového festivalu Monte Carlo. Vystupoval také v dlouholetém angažmá v pařížském Moulin Rouge.

V roce 2005 utrpěl těžkou mozkovou mrtvici, po níž skončil na lůžku.

Reklama

Související témata:

Doporučované