Hlavní obsah

Zemřel módní návrhář Hubert de Givenchy. Oblékal Hepburnovou i Kennedyovou

Ve věku 91 let zemřel módní návrhář Hubert de Givenchy.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle módního domu, který Givenchy v roce 1952 založil, byl návrhář symbolem pařížské elegance uplynulého půlstoletí.

Článek

Ve věku 91 let zemřel v sobotu slavný francouzský módní návrhář Hubert de Givenchy, zakladatel luxusní módní značky Givenchy. Informovala o tom v pondělí agentura AFP s odvoláním na jeho společníka Philippa Veneta. Ikona módního průmyslu podle něj zesnula ve spánku. Pohřeb se uskuteční v rodinném kruhu.

Givenchy si otevřel vlastní salon v roce 1952 a předvedl první kolekci haute couture. Jeho styl se vyznačoval střízlivostí, elegancí a luxusem. Senzaci ve své době vzbudil oddělitelnými, a tedy kombinovatelnými, prvky oblečení.

Nositel Řádu čestné legie proslul také přátelstvím s herečkou Audrey Hepburnovou. Navrhl například její malé černé šaty pro film Snídaně u Tiffanyho z roku 1961. Dále oblékal i americkou první dámu Jacqueline Kennedyovou nebo monackou kněžnu Grace Kellyovou.

V roce 1988 Givenchy svůj podnik z finančních důvodů prodal francouzské skupině LVMH a do důchodu odešel v roce 1995.

Šéf LVHM Bernard Arnault v prohlášení uvedl, že návrháři se podařilo být „současně inovátorem i nadčasovým designérem“, což platí jak pro jeho velké večerní róby, tak pro módu pro běžné nošení.

Návrháři vzdal poctu také módní dům Givenchy. Označil jej za „neopominutelnou osobnost francouzské vysoké krejčoviny a symbol pařížské elegance v uplynulém půlstoletí“.

Reklama

Doporučované