Hlavní obsah

Britská královna poprvé navštívila londýnský týden módy a předala novou cenu za design

Britská královna Alžběta II. poprvé navštívila londýnský týden módy.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Alžběta II. překvapila svou přítomností v první řadě na módní přehlídce poslední den londýnského týdne módy. Autorovi přehlídky následně předala nové ocenění.

Článek

Britská královna Alžběta II. se ve svých 91 letech poprvé zúčastnila londýnského týdne módy. Na módní přehlídce návrháře Richarda Quinna seděla v první řadě na speciální podušce vedle šéfredaktorky módního magazínu Vogue Anny Wintourové. Na sobě měla modrý kostýmek, který doplnila černou kabelkou, rukavicemi a lodičkami ve stejné barvě.

Královna po přehlídce Quinnovi udělila jako prvnímu novou Cenu za britské návrhářství královny Alžběty II. Když oznamovala Quinnův úspěch, označila cenu za svůj „odkaz“ britské módě. Vítěze vybrala Britská módní rada, za což královna poděkovala.

„Náš módní průmysl je mnoho let proslulý vynikající řemeslnou dovedností a nadále produkuje tkaniny světové úrovně a špičkové praktické návrhy,“ řekla královna z přehlídkového mola.

Nové ocenění bylo vytvořeno s cílem uznat význam módního průmyslu pro společnost i diplomacii. Bude se udělovat každý rok mladým britským návrhářům vyznačujícím se výjimečným talentem a originalitou.

Královnu na přehlídce uvítala šéfka Britské módní rady Caroline Rushová. „Během svého panování jste si módu přijala za svou a využívala její diplomatické moci při snaze o porozumění mezi kulturami a národy,” prohlásila Rushová.

„Když jsme navštívili výstavu vašich šatů v Buckinghamském paláci, dozvěděli jsme se, že jste se musela potýkat s některými normami, s některými pravidly oblékání, která byla vytvořena pro muže, a my jsme užasli, jak jste reflektovala změny v naší společnosti,“ dodala Rushová a Alžbětu II. označila za „módní ikonu“.

Reklama

Doporučované