Hlavní obsah

Zemřel muž, který naučil počítačový lid nejznámější klávesový hmat

Foto: Yahoo! Design Expo/Flickr

Larry Tesler.

Reklama

Vynalézt zkratkovou klávesu nezní jako něco velkého, ale i nejméně zdatní uživatelé počítačů znají klávesy CTRL+C a CTRL+V.

Článek

Jméno Larry Tesler pravděpodobně drtivá většina lidí nikdy neslyšela, ale přesto každý den jich miliony a miliony využívají jeho dědictví. Vymyslel totiž „copy and paste“, v češtině známé jako „kontrol cé a kontrol vé“. Bez této klávesové zkratky si už téměř nelze představit práci na počítači, zejména v textových editorech typu Word.

Počítačový mág začínal svou kariéru ve společnosti Xerox. Od roku 1973 tam pracoval na textovém procesoru Gypsy, což byl první systém pro přípravu dokumentů založený na uživatelském a grafickém rozhraní. Dalším jeho virtuálním dítětem byl programovací jazyk Smalltalk.

Vzhledem k tomu, že se zabýval tím, jak udělat počítače co možná nejpřístupnější a snadno ovladatelné, nemohl si ho nevšimnout šéf společnosti Apple Steve Jobs. Po sedmi letech v Xeroxu si Teslera vytáhl do Applu. Tam Tesler pracoval dalších sedmnáct let a pomáhal udávat trend informačních technologií v době, kdy byl osobní počítač spíše v kategorii nepřístupného sci-fi než běžnou realitou.

Podílel se na vývoji revolučního osobního počítače Apple Lisa nebo prvního PDA společnosti nesoucí honosný název Newton. Kromě jiného také přispěl k vývoji dalších softwarů – dodnes používaného QuickTime, AppleScript nebo HyperCard. V rámci firemní hierarchie to Tesler v Applu dotáhl až na viceprezidenta.

Přelomovou a nejznámější funkcí, kterou používá dodnes celý svět, je však právě „vyjmout“ či „kopírovat“ a následně „vložit“. Inovaci vyvinul v průběhu prací na textovém procesoru Gypsy a Teslera údajně inspirovala stará metoda úpravy textů, při které lidé fyzicky řezali části vytištěných vět a lepili je jinde.

Poprvé v historii byl příkaz začleněn do softwaru společnosti Apple na počítači Lisa a v roce 1983 pak do původního počítače Macintosh, který vstoupil na trh následující rok.

Společnost Xerox ve svém tweetu připomněla, že CTRL+C a CTRL+V jsou jen dvě zkratky, které Tesler přivedl na svět. „Vynálezce vyjmout/zkopírovat a vložit, najdi a nahraď a mnoha dalších, bývalý výzkumník Xeroxu, zaměstnanec Larry Tesler. Díky jeho revolučním myšlenkám je váš pracovní den jednodušší.“

Larry Tesler zemřel ve věku 74 let. A ani psaní této zprávy se bez zkratek CTRL+C a CTRL+V neobešlo.

Reklama

Doporučované