Hlavní obsah

Zasadil se o mír v Severním Irsku. Zemřel severoirský nobelista John Hume

Foto: Profimedia.cz

Snímek Johna Huma z roku 2016.

Reklama

aktualizováno •

Ve věku 83 let zemřel severoirský umírněný katolický politik a nobelista John Hume. V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Agentuře to potvrdila Sociálnědemokratická a labouristická strana (SDLP), kterou Hume v roce 1970 založil. A dlouhá léta, od roku 1979 do roku 2001, ji i vedl.

V roce 2010 byl John Hume zvolen v průzkumech veřejného mínění nejvýznamnější osobností irské historie. Obdržel také (spolu s tehdejším lídrem probritských unionistů Davidem Trimblem) Nobelovu cenu za mír v roce 1998. A to za svou úlohu v severoirském mírovém procesu.

V politice se Hume začal angažovat už v šedesátých letech v rámci občanských organizací v Londonderry, kde se i narodil. V roce 1971 se připojil ke dvoudenní hladovce čtyř britských poslanců na protest proti masovému zatčení a věznění bez soudu více než 340 irských republikánů. Ti byli podezřelí z napojení na Irskou republikánskou armádu (IRA), jež stála mimo jiné za teroristickými útoky a vydíráním.

Právě Humeova strana SDLP, ač proirská, se proti násilnostem na severu Irska od počátku vymezovala. A její dlouholetý lídr se sám vytrvale snažil o ukončení násilí demokratickou politikou, což se mu na sklonku století i podařilo. Hrál klíčovou roli v mírových rozhovorech, do nichž zapojil i politickou stranu Sinn Féin, která byla s IRA propojená. „Politika je alternativa k válce,“ prohlásil jednou podle BBC Hume.

Už v roce 1985 stál přímo u vyjednávání Anglo-irské dohody, která dala, i když omezený, hlas Dublinu v otázkách Severního Irska. Násilnosti ze strany IRA ale pokračovaly. V devadesátých letech pak několik let vyjednával s lídrem strany Sinn Féin Gerrym Adamsem, což se u probritských unionistů nesetkalo s pochopením.

Tento risk nicméně Humeovi vyšel – nejprve vedl k více než ročnímu míru, který ale nevydržel. A následně v roce 1997, kdy IRA opět složila zbraně, přizvala vláda labouristy Tonyho Blaira stranu Sinn Féin k oficiálnímu vyjednávání, které se do té doby odehrávalo bez ní.

Své skoro třicetileté snažení o mír v Severním Irsku dokonal v roce 1998, kdy došlo k podepsání mírového dokumentu s názvem Velkopáteční dohoda. Ten představoval i vrchol jeho politické kariéry, jež čítala také křeslo v Evropském a britském parlamentu.

Intenzivní nasazení se ale podepsalo na jeho zdraví – jen tři roky po stvrzení míru dohodou odešel kvůli zdravotním problémům z čela SDLP. V posledních letech života bojoval s demencí a nevystupoval na veřejnosti.

„Je to velmi smutné, jeho paměť je prostě tatam. John si moc o dohodě z roku 1998 nepamatuje. Ani o Anglo-irské dohodě, ani o Sunningdale a ničem dalším. A přesto vložil celý svůj život do toho, aby jich dosáhl. Má se ale dobře, je spokojený a šťastný,“ uvedla jeho manželka Pat Humeová v roce 2018 k dvacátému výročí Velkopáteční dohody. Dokument se kromě občanských a kulturních práv zabývá mimo jiné i odzbrojením a vynucováním práva.

Hume zemřel v pečovatelském domově ve svém rodném Derry. „John byl manželem, otcem, dědečkem, pradědečkem a bratrem. Byl velmi milovaný a jeho smrt zasáhla celou rodinu,“ píše se podle britského listu The Independent v rodinném vyjádření. Humeova rodina v něm také poděkovala zaměstnancům pečovatelského zařízení.

Reklama

Doporučované