Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Steklač, jeho Boříkovy lapálie milovaly celé generace dětí

Foto: Fotobanka ČTK/Kestner Karel, ČTK

Zemřel spisovatel Vojtěch Steklač, bylo mu 75 let.

Reklama

Český spisovatel a překladatel Vojtěch Steklač zemřel po delší nemoci, bylo mu 75 let.

Článek

O úmrtí informoval Havlíčkobrodský deník. Vojtěch Steklač byl několik desítek let spojen s městysem Havlíčkova Borová na Vysočině, kde měl chalupu.

„Byl zvyklý tu trávit každý rok období od jara do podzimu. Dá se tedy říci, že velká část jeho obsáhlého díla vznikla právě u nás. Vojtěch Steklač Havlíčkovu Borovou miloval a navždy bude patřit k jejím významným obyvatelům. Čest jeho památce!“ uvedl městys na Facebooku k úmrtí.

Vojtěch Steklač byl známý především díky svým knížkám pro děti. Nejznámější z nich je jistě série Boříkovy lapálie, příběhy čtveřice kamarádů z pražských Holešovic, kteří zažívají různé veselé a dobrodružné příhody a často se potýkají s nepřízní rodičů a třídní učitelky. Jejich protipólem a úhlavním nepřítelem je třídní šprt Bohoušek, mazánek dospělých.

Steklač se narodil v Příbrami, dětství prožil v Praze. Vystudoval sociologii a filozofii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Řadu let byl redaktorem dětských časopisů Ohníček a Pionýr, kde byl šéfredaktorem.

První příběhy o Boříkovi začaly od roku 1970 vycházet v časopise Ohníček, kam Steklač o rok dříve nastoupil. Později vyšly v několika edicích i knižně. V roce 2006 Albatros vydal kompletní soubor jeho příběhů nazvaný Velké Boříkovy lapálie.

V 90. letech se Steklač začal spisovatelské dráze věnovat naplno, zároveň působil jako televizní scenárista. Byl například mezi autory scénáře seriálu Nováci, který vysílala televize Nova.

Reklama

Doporučované