Hlavní obsah

Zemřela matka britského premiéra. Žena, která mu neříkala Borisi

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson se svou sestrou Larou (vlevo) a matkou Charlotte.

Reklama

Malířka portrétů zemřela náhle a pokojně v londýnské nemocnici. Uvedla to rodina v prohlášení.

Článek

Britský premiér Boris Johnson kdysi svou matku popsal jako „nejvyšší autoritu“ z celé rodiny. Na konferenci konzervativců, která se odehrála v roce 2019, mimo jiné řekl, že ho naučila, že „každá lidská bytost na této planetě má stejnou důležitost, důstojnost i hodnotu“.

Teď o tuto autoritu přišel. Charlotte Johnsonová podle prohlášení rodiny skonala náhle a pokojně v londýnské nemocnici ve věku 79 let.

Johnsonová se narodila v roce 1942 a byla dcerou advokáta sira Jamese Fawcetta. Ten byl v 70. letech 20. století předsedou Evropské komise pro lidská práva.

Studovala angličtinu na Oxfordu, ale studium přerušila, aby mohla odcestovat do USA se Stanleym Johnsonem, za kterého se v roce 1963 provdala. Později se vrátila, aby dokončila studium, a stala se první vdanou studentkou na koleji Lady Margaret Hall.

Se Stanleym měli čtyři děti: Borise, Rachel, Joa a Lea. V roce 1979 se pár rozvedl. Premiérův poslední syn Wilfred, který se narodil v dubnu 2020, byl jejím 13. vnoučetem.

Prosadila se jako profesionální malířka. „Moje starší sestra byla strašně chytrá, stejně jako můj mladší bratr. Rodiče nevěděli, co se mnou, tak mi dali nějaké barvy a ukázalo se, že jsem v tom dobrá. Jakmile jsem začala, nemohla jsem přestat,“ řekla deníku The Daily Telegraph v roce 2015.

Jednou vzpomínala, jak premiér přišel ke svému jménu – po náročné cestě autobusem do Mexico City ve třetím měsíci těhotenství jí muž jménem Boris Litwin, u kterého bydleli, daroval dvě letenky na zpáteční cestu. „Byla jsem tak vděčná, že jsem řekla: Ať už bude dítě jakékoliv, budu mu říkat Boris,“ uvedla v minulosti podle webu The Guardian Johnsonová.

Později si to rozmyslela a nazvala ho Alexander Boris de Pfeffel. „V Etonu jeho přátelé zjistili, že se jmenuje Boris, a všichni mu začali říkat Boris – dokonce i učitelé. Ale všichni, kdo ho znají od dětství, mu říkají Alexander. Kdybych ho měla oslovit Borisi, znamenalo by to, že se děje něco opravdu vážného,“ dodala tehdy.

V roce 1988 se provdala za amerického profesora Nicholase Wahla a přestěhovala se do New Yorku, kde začala malovat městské scenerie. Po Wahlově smrti v roce 1996 se vrátila do Londýna. Ve 40 letech Johnsonové diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, v malování ale pokračovala, při práci se opírala o chodítko.

Reklama

Doporučované