Hlavní obsah

Zemřela Blanka Bohdanová. Dala hlas Marilyn Monroe

Foto: Profimedia.cz

Blanka Bohdanová při oslavě svých 90. narozenin.

Reklama

Držitelka dvou cen Františka Filipovského za dabing ztvárnila během 50 let více než 80 rolí.

Článek

Ve věku 91 let zemřela emeritní členka Národního divadla v Praze Blanka Bohdanová. V divadle si nositelka ceny Thálie a držitelka dvou cen Františka Filipovského za dabing v průběhu 50 let zahrála přes 80 rolí. ČTK o tom informoval mluvčí divadla Tomáš Staněk.

„Poslední rozloučení se na přání zesnulé uskuteční v kruhu rodinném,“ sdělil Staněk.

Herečka, malířka a výtvarnice a divadelní pedagožka Bohdanová se narodila 4. března 1930 v Plzni. Od dětství ji matka vedla k divadlu. Na jevišti se objevila již v pěti letech, prošla baletní průpravou a v Brně vystudovala JAMU.

Její první štací bylo Východočeské divadlo v Pardubicích, poté byla členkou Městských divadel pražských a Divadla E. F. Buriana. V roce 1966 pak nastoupila do stálého angažmá v Národním divadle. Hostovala také ve Viole.

První příležitosti před filmovou kamerou dostala Bohdanová koncem 50. let. Jejím prvním filmem byl v roce 1958 Občan Brych, poté hrála například v dramatech Romeo, Julie a tma, Obžalovaný nebo Dita Saxová.

V dabingu se poprvé objevila v roce 1959, jejím hlasem na českém filmovém plátně promluvila americká superstar Marilyn Monroe ve filmu Někdo to rád horké.

Herec a ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer bude na Bohdanou podle svých slov vzpomínat jako na ženu dvou uměleckých životů – hereckého a malířského. „Nebyli jsme spolu ve stejném divadle, ale setkali jsme se v seriálu Život na zámku. Je mi to hrozně líto, byla pro mě jednou z mimořádně noblesních dam,“ sdělil.

Generální ředitel Národního divadla Jan Burian v Bohdanové viděl silnou uměleckou osobnost, která si dokázala najít svou cestu nejen jako osobitá herečka, ale i jako originální výtvarnice a spisovatelka. „Vynikala ve ztvárňování rozporuplných postav se smyslem pro humor a nadhled,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Doporučované