Hlavní obsah

Ženě, která pomáhala Rathovi a pak ho pomohla dostat, nově hrozí osm let vězení

Patnáct obviněných, škoda skoro za miliardu. Podle advokátů jsou však všichni obžalovaní bez viny.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

U Městského soudu v Praze se nachýlil ke konci obří případ manipulací při zadávání veřejných zakázek.

Článek

U Městského soudu v Praze končí jeden z největších případů manipulací při zadávání veřejných zakázek.

V kauze, kde je 15 lidí obžalováno, že podvodně inscenovali losování vítězů výběrových řízení, jde o škodu ve výši skoro jedné miliardy korun. A protože obžalované dohromady zastupuje 13 advokátů, musel být proces naplánován do největší soudní síně, kterou má Městský soud v Praze k dispozici. Do žádné jiné by se totiž všichni najednou nevešli.

Mezi obžalovanými jsou i jména známá z jiných kauz, v nichž šlo o podvodná výběrová řízení. Je tu například Ivana Salačová, která jako spolupracující obviněná figuruje také v korupční kauze Davida Ratha. Nyní však tento status nemá, a tak jí tak jako ostatním hrozí až osm let vězení.

Na lavici obžalovaných sedí také Jiří Pilský a Roman Krist známí z proslavené karlovarské losovačky, jejíž záznam svého času trhal rekordy ve sdílení na internetu.

V nyní probírané kauze podvodných losovaček hrál podle obžaloby zásadní roli počítač. V něm byl nainstalován program, který vybíral vítěze výběrových řízení, avšak podle obžaloby byl upraven, aby ukázal na předem domluvenou firmu.

Podle policie to mohla skupina udělat až ve čtyřiceti případech, obžaloba ale obsahuje jen jedenáct skutků, k nimž získala důkazy.

Obžalovaní měli způsobit škodu třicet milionů korun. Další škodě ve výši 880 milionů prý zabránila policie.

Advokáti obžalovaných v pondělí po celé jednání přednášeli závěrečné řeči, ve kterých vesměs prohlašují, že jsou jejich klienti nevinní.

Ve čtení závěrečných řečí budou pokračovat v pátek. Pak soud oznámí, kdy vynese rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované