Hlavní obsah

Ženská síla a Zlaté glóby. Tři režisérky přepsaly historii

Foto: ©Focus Features/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Snímek z natáčení filmu Nadějná mladá žena.

Reklama

Tři ženy ve středu přepsaly historii filmových a televizních cen Zlatý glóbus. Po desetiletích, kdy byla nominace i jedné ženy spíše výjimečná, se poprvé v jedné kategorii utkají celkem tři režisérky.

Článek

Během téměř osmdesátileté existence předávání Zlatých glóbů bylo dosud na cenu nominováno pouze pět režisérek. Mezi záplavou mužských zástupců se to povedlo Sofii Coppolové, Jane Campionové, Avě DuVernayové, Kathryn Bigelowové a Barbře Streisandové. Poslední dvě zmíněné si úspěch připsaly dokonce dvakrát, zvítězit však dokázala pouze Streisandová se snímkem Jentl v roce 1983, píše britský list The Guardian.

Užší výběr nominací na cenu za nejlepšího režiséra ovšem tentokrát tvoří převážně ženy. S filmem Jedna noc v Miami oslovila Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu Regina Kingová, se Zemí nomádů Chloé Zhaová a se snímkem Nadějná mladá žena Emerald Fenellová, kterou lidé mohli zaznamenat také díky roli Camilly Parkerové v seriálu Koruna.

Trojici žen pak doplní Aaron Sorkin a jeho Chicagský tribunál s Davidem Fincherem, který stojí za filmem Mank. Oběma není nominace na Zlatý glóbus cizí, Fincherův Mank dokonce v tomto roce obdržel jejich nejvyšší počet, a bojovat tak o cenu bude celkem šestkrát.

Jedna noc v Miami

Regina Kingová zatím úspěchy sbírala především jako herečka. Je držitelkou prestižního Oscara i Zlatého glóbu za vedlejší roli ve filmu Kdyby ulice Beale mohla mluvit, dále pak obdržela také tři ceny Emmy. Na cenu nominovaný film Jedna noc v Miami je o fiktivním setkání Malcolma X, Muhammada Aliho, Jima Browna a Sama Cookea.

Země nomádů

Kromě toho, že Chloé Zhaová píše historii spolu se svými kolegyněmi, píše ji i sama za sebe; podle webu BBC je totiž první ženou asijského původu, která dosud získala nominaci za nejlepší režii. Její drama Země nomádů vypráví o ovdovělé šedesátnici Fern a její cestě napříč Spojenými státy.

Nadějná mladá žena

Film Nadějná mladá žena je prvním celovečerním filmem Emeraldy Fennellové, ta ho nejen režírovala, ale také k němu napsala scénář a produkovala ho. Spolu se Zemí nomádů bude snímek bojovat také třeba o cenu za nejlepší filmové drama. Příběh zpracovává tematiku znásilnění.

Kritéria pro nominaci na Zlatý glóbus byla v tomto roce částečně uvolněna a zahrnut tak mohl být jakýkoliv snímek, jehož hlavní premiéra má proběhnout do 28. února. Vzhledem ke koronavirové pandemii získaly značnou převahu v nominacích dílny streamovacích platforem.

Netflix, asi nejpopulárnější poskytovatel filmů a seriálů, si tak odnáší celkem 42 nominací a jasně dominuje. K jeho počinům patří například i již zmiňovaný Chicagský tribunál, jeho „nejsledovanější sérii všech dob“, jak firma označila nově vyšlý dobový seriál Bridgertonovi, však porotci do nominací nezařadili.

Reklama

Související témata:

Doporučované