Hlavní obsah

Ženu kvůli šíření covidu v alpském městě vyšetřuje i armáda USA

Foto: Profimedia.cz

Z horského města Garmisch-Partenkirchen v Bavorsku se stalo ohnisko nákazy covidu-19, na snímku můžete vidět nejvyšší horu Německa Zugspitze. Nedaleké město Garmisch-Partenkirchen je známým útočištěm turistů z okolí.

Reklama

Slovensko ve čtvrtek zveřejnilo podmínky pro vstup pro cestující ze zemí Evropské unie. Ty začnou platit od pátku od 9. hodiny ranní. Pandemická situace ve střední Evropě je hlavním tématem dnešního Středoevropského deníku.

Článek

Do vyšetřování ohniska v alpském městě vstoupila armáda USA

Americká armáda zahájila vlastní vyšetřování v bavorském ohnisku koronaviru s centrem v lyžařském resortu, kde se rekreuje výhradně americký vojenský personál, ve čtvrtek to podle Deutsche Welle potvrdil mluvčí armády Spojených států pro Bavorsko.

„Aktuálně shromažďujeme fakta spojená s tímto incidentem, stejně jako naši bavorští hostitelé,“ řekl mluvčí. Americká armáda v Bavorsku kromě toho prohlásila, že jakékoliv porušení místních i vojenských koronavirových pravidel nebude tolerováno.

Stalo se tak poté, co místní německé úřady začaly vyšetřovat 26letou zaměstnankyni rezortu Edelweiss Lodge v alpském městě Garmisch-Partenkirchen. Ta čelí obvinění, že navzdory tomu, že se u ní projevovaly příznaky nákazy ještě před výsledkem očekávaného testu, navštívila „množství barů v okolí“, přičemž se později ukázalo, že test byl pozitivní.

Podle německých úřadů se dosud mezi personálem hotelu prokázalo 25 pozitivních případů covidu-19.

Foto: Profimedia.cz

Vstupní brána do komplexu Edelweiss.

Bavorský premiér a šéf CSU Markus Söder okolnosti případu nazval „modelovým případem hlouposti“ a dodal, že „taková bezohlednost se nesmí obejít bez následků“. Podle Deutsche Welle bude žena pravděpodobně čelit vysoké pokutě. Mnichovští prokurátoři řekli, že ženu vyšetřují ze způsobení fyzické újmy nedbalostí.

Vedle testování v rekreačním zařízení se testům podrobily i stovky místních obyvatel, o nichž se předpokládalo, že přišli do kontaktu se zmíněnou ženou. Zatím se zdá, že se předešlo „nejhoršímu scénáři“, z množství potenciálních obětí nedbalosti se totiž potvrdili jen tři nakažení - jedna zaměstnankyně baru, již žena navštívila, a další dva zákazníci jedné z hospod.

Kromě 25 zaměstnanců resortu, kde žena pracovala, se celkem nakazilo 59 lidí z města, u nichž nicméně většinou není znám zdroj nákazy. Celá věc vyústila ve zpřísnění pravidel pro celé město. Bary a restaurace tam musí zavřít do 10 hodin večer a na veřejnosti se nesmí stýkat víc než pět lidí pohromadě.

Matovič věří, že Češi budou omezení dodržovat. Začíná v pátek ráno

Cestující z Česka na Slovensko se od pátku budou muset elektronicky registrovat a nastoupit do karantény, pokud nebudou mít negativní výsledek testu na onemocnění covid-19 nebo se na ně nebude vztahovat některá z vícero výjimek ze zmíněných povinností. Vyplývá to ze čtvrtečního opatření, které vydal slovenský hlavní hygienik v souvislosti se zařazením Česka mezi rizikové země kvůli šíření koronaviru. Opatření vstoupí v platnost v pátek v 09:00.

Slovenský premiér Igor Matovič již ve středu připustil, že zmíněná omezení při cestách z Česka na Slovensko lze obejít příjezdem přes Rakousko nebo Polsko, které Bratislava mezi rizikové státy nezařadila. Kontroly dodržování nařízení hygieniků budou na hranicích s Českem podle slovenských politiků jen náhodné. „Když někdo chce obejít systém, tak pojede přes Rakousko, přes Polsko. V situaci, když nemáme hermeticky uzavřené celé hranice, nedokážeme zajistit dodržování pravidel. Spoléháme, se a i během první vlny (koronaviru) jsme se spoléhali, že 70, 80 a někdy možná 90 procent lidí je normálních,“ řekl Matovič.

Pokud se na cestující z Česka a dalších rizikových zemí EU bude po příjezdu na Slovensko vztahovat povinnost desetidenní karantény a absolvování testu na koronavirus, nejpozději při vstupu do země pod Tatrami se musejí elektronicky registrovat a potvrzení o registraci předložit policistům při případné kontrole. Kromě toho by nástup do izolace měli oznámit svému lékaři na Slovensku nebo příslušnému lékaři v samosprávném kraji.

Z povinnosti nastoupit do karantény nebo předložit negativní výsledek testu na covid-19 stanovil slovenský hlavní hygienik řadu výjimek. Vztahují se například na řidiče nákladní a autobusové dopravy, piloty a posádky letadel či vlaků. Výjimka se týká také tranzitu obyvatel členských zemí EU přes Slovensko, dále diplomatů, pendlerů v příhraničních regionech, slovenských obyvatel, kteří jsou v Česku zaměstnáni v sektorech zdravotnictví, vědy a výzkumu nebo pracují jako sezonní zaměstnanci v zemědělství a potravinářství. Omezení se nebudou vztahovat ani studenty s pobytem v Česku nebo na Slovensku, kteří studují ve druhé republice bývalé československé federace, a rovněž ani na členy sportovních klubů či herce a umělce.

Na Slovensku zatkli exšéfa daňové kriminálky

U našich východních sousedů dnes rovněž rezonuje zpráva o zadržení bývalého šéfa Kriminálního úřadu Finanční zprávy Ľudovíta Makóa, informoval o tom portál Aktuality.sk, podle kterého je Makó obviněný z násilné trestné činnosti. V čele úřadu skončil poté, co nedokázal vysvětlit své majetkové poměry na vícero soukromých společností.

Zásah, při kterém policisté z Národní kriminální agentury použili i vrtulník, potvrdila na svém facebookovém profilu slovenská policie.

Foto: Polícia Slovenskej republiky

Snímek zásahu z Facebooku slovenské policie.

Maďarsko přitvrdí v opatřeních, hranice nechá zavřené

V Maďarsku se za posledních 24 hodin potvrdilo 710 nových případů nákazy covidem-19, devět lidí nemoci podlehlo, informuje server Hungary Today s odkazem na aktualizaci na vládních stránkách ze čtvrtečního rána. Rostoucí trend nově nakažených tam začal podobně jako v Česku v září. Dosavadní rekord v počtu nakažených padl v sobotu 12. září, kdy úřady oznámily přes 900 nově nakažených.

Ve snaze zbrzdit šíření nového koronaviru proto Maďarsko ponechá dál uzavřené hranice a zavede povinné nošení roušek v kinech, divadlech a sociálních institucích. Ve středu to oznámil předseda vlády Viktor Orbán s tím, že otevřené zůstanou školy a také restaurace a bary, ale nejdéle do 23:00.

Premiér mimo jiné rovněž řekl, že vrchol druhé vlny pandemie nemoci covid-19, jejímž původcem je koronavirus SARS-CoV-2, je v zemi očekáván někdy kolem prosince a ledna. Oznámil také, že vláda stanovila limit ceny za jeden test na covid-19 ve výši 19 500 forintů (1450 korun).

„Připravili jsme náš systém zdravotní péče. Připraveno je potřebné vybavení, nemocniční lůžka, ventilátory a personál potřebný k jejich provozu,“ ujišťoval Orbán ve videu zveřejněném na Facebooku. „Každý si může být jistý, že pokud se touto chorobou nakazí, bude vyléčen,“ dodal.

Maďarsko 1. září nejméně na měsíc uzavřelo s určitými výjimkami cizincům své hranice. Později usnadnilo příjezdy českým, slovenským a polským turistům, ovšem pod podmínkou, že disponují aktuálním negativním testem na covid-19. Za tuto výjimku pro občany ze zemí Visegrádské skupiny Budapešť kritizovala Evropská komise, podle níž jde o diskriminaci občanů jiných států EU.

Polsko

Polský Onet informuje o vysokém nárůstu nových případů koronaviru v zemi. Těch se za posledních 24 hodin potvrdilo celkem 837, 16 infikovaných lidí zemřelo.

Polsko tak po klidnějším období poprvé od konce srpna zaznamenalo denní přírůstek vyšší než 800 nakažených.

Reklama

Doporučované