Hlavní obsah

Ženy podezřelé z vraždy bratra Kim Čong-una měly na šatech stopy smrtící látky

Ze zosnování vraždy Kim Čong-nama, který byl usmrcen 13. února na letišti v Kuala Lumpuru, jsou podezřelé severokorejské tajné služby.

 

Reklama

Na oblečení obou žen podezřelých z vraždy Kim Čong-nama se našly stopy bojové látky VX. U soudu v Malajsii to dnes řekl podle agentury AP chemik Raja Subramaniam.

Článek

Indonésanka Siti Aisyahová (25) a Vietnamka Doan Thi Huong (29) čelí obvinění, že před osmi měsíci nastříkaly na obličej Kim Čong-nama bojový nervový plyn VX. Bude-li jim vina prokázána, čeká je trest smrti.

Chemik Raja Subramaniam u soudu oznámil, že vedlejší produkt plynu VX objevil na oblečení podezřelé Indonésanky. Čistou formu bojové látky nalezl na svršku podezřelé Vietnamky. Stopy smrtící substance byly i na nehtech Vietnamky.

Látka VX proniká do těla skrz kůži, oči a dýchací cesty. U zasažené osoby nejprve vyvolává nevolnost a kašel a následně ochromí dýchací svaly. To vede k silným křečovitým bolestem a končí smrtí.

Obě obviněné podle vyšetřovatelů vypověděly, že byly oklamány a myslely si, že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Malajsijská policie je ale přesvědčena, že ženy dobře věděly, co provádějí.

Ze zosnování vraždy Kim Čong-nama, který byl usmrcen 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru, jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Severní Korea jakýkoli podíl na vraždě odmítá.

Kim Čong-nam žil dlouhodobě v dobrovolném exilu v Macau. Byl bratrem severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Reklama

Doporučované