Hlavní obsah

Ženy vyšly do ulic světových metropolí. Upozorňovaly na násilí i nerovnost

Ženy demonstrovaly na Mezinárodní den žen.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Madrid, Jakarta, Nairobi či Nové Dillí. Ženy vyšly do ulic kvůli násilí a nerovným podmínkám. Někde se demonstrovalo proti politikům, jinde zase na připomínku nespravedlivého zacházení.

Článek

Tisíce žen na celém světě slaví Mezinárodní den žen protesty za zlepšení postavení žen a posílení ženských práv. Největší protestní akci svolaly Španělky, které s demonstracemi začaly už o půlnoci ze čtvrtka na pátek. Ve Španělsku se konají manifestace a také stávky části odborů, které při příležitosti Mezinárodního dne žen vyhlásily feministické organizace usilující o rovná práva žen a mužů a bojující proti násilí na ženách. Hlavní demonstrace jsou po celé zemi plánovány na večer. Manifestace podpořila řada politiků – více než desítka členů španělské socialistické vlády se dokonce zúčastní večerních demonstrací.

Španělské feministky vyhlásily demonstraci za rovná práva mužů a žen a proti násilí na ženách už loni v tento den. Po celé zemi konalo několik set protestů a téměř šest milionů lidí se připojilo ke dvouhodinové stávce.

„Chceme feministické Španělsko, protože jen díky feminismu dosáhneme úplné demokracie,“ napsal na Twitteru španělský premiér Pedro Sánchez. Manifestace podpořily i další levicové a regionální strany, například baskické či katalánské.

V Indii demonstrovaly ženy proti domácímu násilí, sexuálním útokům a diskriminaci, se kterou se setkávají při výběru práce. Indie se od roku 2012, kdy došlo k brutálnímu skupinovému znásilnění medičky, která na následky incidentu zemřela, otevřela debatám o násilí na ženách. I v Keni proběhly podobné demonstrace. Při protestech ženy vyzvaly politiky, kteří svými výroky podporují násilí na ženách, aby odstoupili ze svých funkcí. Kromě toho zdůraznily, že je důležité, aby se ženy začaly cítit v zemi natolik bezpečně, aby mluvily o sexuálním násilí nebo znásilnění.

V Indonésii protestovaly stovky zejména těhotných žen před prezidentským palácem, kvůli tomu, že jim zaměstnavatelé pozastavují pracovní smlouvy, když otěhotní. Ženy protestovaly i na Filipínách, zejména proti prezidentovi Rodrigu Dutertemu, kterého vyzvaly k tomu, aby více respektoval ženská práva.

Více než tisíc žen se sešlo v tureckém Istanbulu, kde protestovaly za syrské ženy a děti, které jsou drženy v zajetí za činy, které spáchali jejich mužští příbuzní a manželé. Kromě syrských vlajek vyjádřily svoji podporu i zdvižením svázaných rukou nad hlavu.

Reklama

Doporučované