Hlavní obsah

Udělala jsem to kvůli dceři, řekla Íránka, kterou odsoudili na tři roky vězení, protože si sundala hidžáb

Azam Jangraviová poskytla nové informace.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Íránka Azam Jangraviová poskytla rozhovor ohledně svého loňského protestu proti hidžábu. Na rušné Teheránské ulici vyšplhala na víko transformátoru a svůj šátek si sundala. Následně byla zadržena a odsouzena ke třem letům za mřížemi. Před nástupem do vězení utekla ze země a nyní podle agentury Reuters žádá o azyl v zahraničí. K riskantnímu činu se prý odhodlala kvůli své dceři.

Článek

Íránka, která před rokem uprchla ze země poté, co jí hrozilo vězení za protest proti povinnému nošení hidžábu, promluvila o svém činu. „Šla jsem do toho s naprosto jasným vědomím, že mě zavřou,“ řekla Jangraviová. Na ulici se ihned vytvořil dav. Lidé na ni křičeli, ať sleze dolů, ale neposlechla. Jak sama řekla, chtěla změnit zemi pro svou osmiletou dceru Vianu.

„Hrozně jsem se bála, ale pořád jsem si říkala: ‚Viana by neměla vyrůstat ve stejných podmínkách, v jakých jsi vyrůstala ty.‘ Zkrátka, už jsem se rozhodla a bála jsem se jen o Vianu,” řekla Jangraviová v rozhovoru na blíže neurčeném místě mimo Írán. Tam čeká na novinky ohledně její žádosti o azyl.

„Cítila jsem se silná. Měla jsem pocit, že už nejsem jen druhé pohlaví,” popisuje svůj skutek. Krátce po něm ji zatkli, na svobodě nezůstala ani pětačtyřicet minut. Vyhodili ji z práce ve výzkumném institutu a odsoudili ji na tři roky do vězení. Soud vynesl rozsudek za podněcování nemravnosti a úmyslné porušení islámského práva.

Soud také hrozil, že Jangraviové dceru odebere, té se ale podařilo z Íránu i s Vianou utéct ještě před nástupem do vězení. „Všechno se odehrálo hrozně rychle. Opustila jsem svůj dům, auto, celý svůj život. Je to velmi těžké. Nejde popsat, jak hrozné je opustit svoje rodiče,” řekla.

Jangraviová je jedna z nejméně devětatřiceti žen, které byly loni zatčeny ve spojitosti s hidžábskými protesty. Podle Amnesty International (AI) bylo dalších 55 lidí zadrženo za jejich činnost související s právy žen. Mezi ně se řadí i ženy, které se ilegálně snažily dostat na fotbalový stadion, nebo jejich právníci.

Podle íránského spolupracovníka AI Mansoureha Millse jdou úřady ve snaze nelegální aktivity zastavit do extrémů. Hledají v domech například odznaky s nápisy „Jsem proti nucenému hidžábu“.

Odznaky jsou součástí neustávající snahy vyzdvihnout nošení hidžábu. Spolu s nimi se odehrává i kampaň za to, aby ženy nosily bílé šátky ve středu.

Jangraviovou k protestu inspiroval podobný protest na stejné ulici, kde byly zatčeny dvě ženy.

„To, co jsme udělaly, určitě mělo smysl. Způsobilo to, že hnutí pořád pokračuje a ženy v celé zemi proti hidžábu protestují, jak jen mohou. Konečně nás slyší celý svět,” shrnula Jangraviová.

Na svůj Twitter vloni krátce po protestu zveřejnila fotografii, ke které napsala: „Možná teď nejsem volná, ale bojuji."

Reklama

Doporučované