Hlavní obsah

Ženy poprvé vkročily do hinduistické svatyně. Navzdory rozhodnutí soudu jim v tom doposud bránili věřící

Historický okamžik: Ženy poprvé vstoupily do hinduistického chrámu Sabarimala.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Po několik staletí nesměly do chrámu vstoupit ženy v plodném věku. Pravidlo v září zrušil indický nejvyšší soud, věřící se však přesto rozhodli ženám ve vstupu zabránit. Dařilo se jim to až do středečního rána.

Článek

V brzkých ranních hodinách pronikly dvě aktivistky do jednoho z největších hinduistických chrámů v Indii, svatyně Sabarimala. Učinily tak navzdory protestům z řad náboženských tradicionalistů.

Důvodem k činu aktivistek a zároveň pobouření věřících je zářijové rozhodnutí nejvyššího soudu, který zrušil staletí platný zákaz vstupu do chrámu pro ženy. Podle soudu se totiž jednalo o porušení práva na vyznání víry.

Do chrámu tak mohly ženy vstoupit už od chvíle, kdy rozsudek vstoupil v platnost. Až do úterý se to však žádné nepodařilo, aktivistkám totiž ve vstupu navzdory rozsudku zabránili v cestě právě věřící.

Dvě aktivistky proto musely do chrámu vstoupit brzo ráno. Doprovázeli je přitom policisté v civilu, kteří měli zajistit jejich bezpečnost. Ženy, oděné v černém, začaly s výstupem na kopec chrámu kolem půlnoci a do svatyně vešly ve čtyři hodiny ráno. Šly však vedlejší cestou, aby nepřitáhly pozornost násilných protestujících. Na místě se pomodlily k bohu Ayyappovi.

„Dvě ženy dnes vstoupily do chrámu. Dali jsme policii rozkaz poskytnout veškerou možnou ochranu každé ženě, která chce do chrámu vstoupit,” sdělil médiím ministerský předseda státu Kérala, v němž se svatyně nachází. Čin aktivistek označil za historický.

Ráno pak proti činu aktivistek opět protestovali nespokojení věřící. Policie proti nim zasahovala slzným plynem a vodními děly. Duchovní posléze chrám znovu vysvětili. Teprve poté „znečištěný“ svatostánek opět otevřeli veřejnosti.

Bůh v celibátu v pokušení žen

Bůh Ayyappa, jemuž je chrám zasvěcen, podle hinduistické nauky žije v celibátu. Právě proto měly do chrámu zakázán vstup ženy ve věku 10 až 50 let, tedy v době aktivního menstruačního cyklu. Podle víry by totiž mohly boha „pokoušet”.

Rozhodnutí nejvyššího soudu už od září provázely nepokoje a násilné protesty z řad hinduistů, jichž se účastnili také členové vládnoucí Indické lidové strany (BJP). Zamezovali také ženám ve vstupu do chrámu. To, že odporují verdiktu nejvyššího soudu, ospravedlňují zachováním tradice.

S bizarním obviněním přišel šéf informačního a technologického oddělení strany BJP Amit Malvija. „Znesvětili komunisté chrám Sabarimala tím, že ženám umožnili vstup? Pokud je to pravda, je to zdrcující,” uvedl na Twitteru. Právě Komunistická strana vede místní vládu v Kérale.

Podporu rozhodnutí soudu naopak vyjádřili lidskoprávní aktivisté a ženy. Ty v úterý zformovaly 620 kilometrů dlouhý lidský řetěz. Chtěly tak podpořit myšlenku rovnosti pohlaví.

Reklama

Doporučované