Hlavní obsah

Indická policie zatkla přes 2200 demonstrantů. Snažili se zabránit ženám ve vstupu do hinduistického chrámu

Policie zatkla přes 2200 Indů i Indek.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Ženám každého věku přitom vstup do chrámu Sabarimala v září povolil indický Nejvyšší soud.

Článek

Více než 2200 demonstrujících, kteří protestovali proti vpuštění žen do hinduistického chrámu Sabarimala, zatkla policie v Indii. V minulém týdnu došlo ke stovkám incidentů, během nichž se demonstranti pokoušeli ve vstupu do chrámu ženám zabránit. Mezi zatčenými jsou muži i ženy, napsal britský server BBC.

Ženám každého věku vstup přitom v září povolil indický Nejvyšší soud. Ten uvedl, že právo praktikovat náboženství by mělo být dostupné mužům i ženám. Do většiny hinduistických chrámů totiž nesmí ženy v takzvaném menstruačním věku. Hinduismus považuje menstruaci za nečistou a ženám zakazuje účastnit se náboženských rituálů.

Kvůli masivním protestům se do prostor chrámu dostalo jen velmi málo žen. Ty, které se o to pokoušely a vydaly se na pětikilometrovou pouť ke svatostánku, davy donutily se uprostřed cesty vrátit.

Do hlavních chrámových prostor vešly v minulém týdnu dvě ženy. Ty chránilo přes sto policistů před protestujícími, kteří po poutnicích házeli kameny.

Protesty proti soudnímu rozhodnutí se konaly nejen u chrámu Sabarimala v jihoindické Kerale, ale i v jiných částech Indie. Podle demonstrujících není problém jen v samotné menstruaci, spíše jde o dodržení jasně řečených přání božstva chrámu. Bůh Ayyappa, který podle mytologie strávil život v celibátu, měl stanovit jasná pravidla, která ženám zakazují do chrámu vstoupit.

Reklama

Doporučované