Hlavní obsah

Židé v Praze zahájili chanuku, vrchní rabín zapálil svíci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zhruba tři desítky lidí dnes dorazily k pražskému nádraží Bubny na zahájení osmidenního židovského svátku chanuka - svátku světel. První chanukovou svíci tam dnes zapálil vrchní pražský rabín David Peter.

Článek

Kvůli epidemii koronaviru bylo setkání komorní a přenášelo se online. Několik lidí také stálo za páskou, která obehnala místo setkání poblíž Památníku ticha. Dnes večer se rovněž rozsvítila velká pražská menóra, devítiramenný svícen na Palachově náměstí v Praze.

Na současnou situaci ve své řeči na nádraží Bubny odkázal i předseda pražské Židovské obce František Bányai. „Možná bych chtěl připomenout, že aby nastal ten zázrak, aby vůbec zázraky se děly, tak někdo musel něco vybojovat. Před krásným chanukovým svícnem nejdřív Makabejští museli prokázat odvahu, osvobodit znečištěný chrám, a teprve potom bylo možné, aby došlo k zázraku chanukových svíček,“ řekl. „Podobně dneska žijeme v těžké době, kdy mnozí musí bojovat s dnešní pandemií, s naším dnešním problémem,“ dodal Bányai a poděkoval pečovatelům, ošetřovatelům a lékařům.

Podle jeho slov tito lidé musí prokázat hodně odvahy, aby mnozí přežili. Bánayi ocenil také ty, kteří se zasazují o vybudování Památníku ticha. Památník dosud vznikal kolem nádraží Praha-Bubny péčí obecně prospěšné společnosti, Ministerstvo kultury chce do Vánoc vládě předložit návrh, aby byl zřízen jako příspěvková organizace. Památník ticha připomíná oběti válečných deportací. Z nádraží Bubny za války odjížděly transporty do koncentračních táborů.

Během setkání promluvil také velvyslanec Izraele v Česku Daniel Meron. Popřál přítomným hezkou chanuku a řekl, že je pro něj významné, že se lidé i v těchto těžkých časech sešli k rozsvícení světla.

Zmínil, že ve středu dorazila do Izraele vakcína proti covidu, což označil za velký den. Dodal, že brzy přijde vakcína i do Česka a v budoucnu už se snad budou moci lidé opět sejít a slavit jako dřív.

Později vrchní pražský rabín David Peter zapálil první svíci a vrchní zemský rabín Karol Sidon pronesl modlitbu. Během zahájení svátku hrála Pražská jidiš kapela.

Chanuka připomíná zázrak při opětovném vysvěcení chrámu po povstání Makabejských. Podle tóry našli Židé v chrámu jen jednu zapečetěnou nádobku s olejem. Díky ní by chrámový svícen hořel jen jeden den, nakonec ale zázračně plál osm dní, během kterých byl připraven a posvěcen nový olej. Hlavní symbol svátku, tedy zapalování svíček na chanukiji, později doplnily i další zvyky - děti v tomto období například dostávají drobné dárky. Připravují se také jídla smažená v oleji - koblihy a placky podobné bramborákům.

Reklama

Související témata:

Doporučované