Hlavní obsah

Zima, až ptákům zamrzají křídla. Dobrovolníci zachránili orla, kterého zaživa obalil led

Největší ledová koule v peří orla bělohlavého dosahovala délky 20 centimetrů.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Američtí ochránci přírody poblíž Michiganského jezera vypustili zpět do přírody orla bělohlavého, kterému zamrzla křídla a ocas. Zvíře by bez pomoci zemřelo, na peří se mu kvůli třeskuté zimě utvořily ledové koule, kvůli kterým dravec nedokázal vzlétnout.

Článek

Silné mrazy, které udeřily ve Spojených státech na přelomu letošního ledna a února, ohrozily na životě kromě lidí i zvířata. Svědčí o tom případ, který řešili ochránci přírody poblíž Michiganského jezera. Zachraňovali orla bělohlavého, kterého obalil led.

Dobrovolníci orla odvezli na stanici poté, co je na místo zavolali svědci, kteří zvíře viděli poskakovat po zamrzlé vodní ploše. Na křídlech a ocasu měl orel množství ledu, největší ledová koule podle ochránců dosahovala délky 20 centimetrů.

Orel se do tíživé situace pravděpodobně dostal při lovu ryb, kdy si namočil peří, které se mu kvůli silnému mrazu začalo rychle obalovat ledem. Na záchranné stanici pobyl devět dní a poté byl v plné síle vypuštěn zpět do volné přírody.

Teploty na americkém středozápadě klesaly koncem ledna a začátkem února na mnoha místech k minus 40 stupňům Celsia. Mrazy si podle agentury Reuters vyžádaly přes 20 obětí a komplikovaly dopravu.

Mrazivé podmínky byly důsledkem rozštěpení a posunu rotující masy chladného vzduchu známé jako polární vortex. Za běžných okolností rotuje ve stratosféře nad severním pólem. Toto proudění ale bylo narušeno a posunulo se na jih nad Spojené státy. Meteorologové tuto skutečnost připisují náhlému oteplení nad severním pólem, které způsobil příliv horkého vzduchu z Maroka.

Reklama

Související témata:

Doporučované