Hlavní obsah

Třeskuté mrazy v USA zabily přes 20 lidí. O víkendu se oteplí, což ale může způsobit další problémy

Po rekordních mrazech do USA přijde oteplení.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Wisconsin, Michigan a Illinois na americkém středozápadě vyhlásily stav nouze kvůli extrémním mrazům a v Chicagu bylo v uplynulých dnech chladněji než na severním i jižním pólu. O víkendu se ale podle meteorologů oteplí, v některých oblastech o desítky stupňů. Tání ledů ale může způsobit záplavy, výmoly na silnicích nebo praskání vodovodů.

Článek

Středozápad Spojených států dál sužuje rekordní mráz a kvůli nebezpečnému počasí zemřelo podle agentury Reuters už nejméně 21 osob. Nemocnice hlásí další stovky ošetřených pacientů, kteří byli hospitalizováni kvůli počasí. Školy, kanceláře i úřady zůstaly v Chicagu zavřené, lékaři naopak o práci nouzi nemají.

Situaci s počasím by mohl zachránit víkend, podle meteorologů přijde velký nárůst teplot. V Chicagu, kde bylo v minulých dnech chladněji než na severním i jižním pólu, by mohlo být až 10 stupňů nad nulou. Teploty se dosud pohybovaly kolem –30 stupňů, což je o 10 stupňů méně, než je rekord z roku 1985.

V Minnesotě pak naměřili až –48 stupňů Celsia, ve Wisconsinu až –32 stupňů. Sněhová vánice se přesunula také na východ USA a v New Yorku tak napadlo asi půl metru nového sněhu.

Úřady ale varují, že oteplení může přínést další problémy, například v Michiganu by mohlo kvůli velkému tání ledu z Michiganského jezera dojít k záplavám. Na zamrzlých silnicích a mostech by se vlivem oteplení mohly objevit výmoly. Praskat by také mohla vodní potrubí nebo vodovody.

Stovky státních škol na středozápadě USA v úterý a ve středu zrušily vyučování a zůstávají uzavřené. Stejné opatření přijalo i několik velkých univerzit. V Chicagu zůstalo doma všech 360 tisíc žáků, stejně tak nešli do školy studenti v Detroitu. Americká poštovní služba oznámila, že v některých částech nejhůře postižených států ve středu kvůli třeskutým mrazům nedoručovala zásilky, práci zastavily i městské úklidové služby. Ulice byly liduprázdné, vlaky nejezdily.

Kvůli mrazivému počasí a sněhové bouři muselo být zrušeno i více než 2000 letů, uvedla agentura Reuters. Chicagské letiště například zrušilo polovinu plánovaných linek. V Chicagu byla také v minulých dnech zavřená i místní zoologická zahrada Brookfield, což se stalo teprve počtvrté v její 85leté historii.

Reklama

Související témata:

Doporučované