Hlavní obsah

Zimní stadion v Humpolci prošel rekonstrukcí, má nové kluziště i chladicí systém

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Humpolec na Pelhřimovsku dokončil modernizaci zimního stadionu za asi 45 milionů korun. Její hlavní částí byla výměna zastaralé čpavkové chladicí technologie za modernější ekologickou. Stadion město slavnostně otevře 28. srpna.

Článek

„S novým systémem chlazení bylo samozřejmě spojeno rozebrání původní ledové plochy a kompletní vybudování nového kluziště,“ uvedla mluvčí radnice Aneta Slavíková. Nové kluziště je o dva metry užší a lemují ho nové mantinely s vyššími ochrannými skly a sítěmi. Po úpravě je střídačka i trestné lavice nebo box pro časoměřiče, který je nyní zastřešený.

„Rekonstrukce vyšla celkem zhruba na 45 milionů korun, což z ní činí největší investici v našem městě pro letošní rok. Z té částky pokryje asi sedm milionů korun dotace, kterou se nám podařilo získat, a dvaadvacet milionů korun si město vypůjčilo s velmi výhodným úrokem,“ uvedl místostarosta Humpolce Vlastimil Brukner (KDU-ČSL).

Humpolecký zimní stadion byl postaven jen jako otevřená ledová plocha na začátku 90. let 20. století. Nad ledovou plochou se pak bez větších úprav postavila hala, jejíž střecha v únoru 2006 pod náporem sněhu spadla. Nikdo se tehdy nezranil.

Podle závěrů vyšetřování chyběly v rozporu s projektovou dokumentací na střešní konstrukci vzpěry. Stavbyvedoucího potrestal okresní soud dvouletou podmínkou. Zastřešení z roku 2004 stálo více než 20 milionů korun. Po nehodě se radnici podařilo obnovit provoz stadionu během deseti měsíců. Technologie se ale ani tehdy neopravovala.

Asi pětiměsíční modernizace skončila na začátku srpna. Stadion už mohli vyzkoušet dětští hokejisté z oddílu ledního hokeje TJ Jiskry Humpolec. Součástí pátečního slavnostního otevření bude například krasobruslařská exhibice nebo hokejové zápasy.

Asi jedenáctitisícové město má letos schválený rozpočet s výdaji necelých 380 milionů korun.

Reklama

Doporučované