Hlavní obsah

Žít v teple s trávou nad hlavou. Češi se vrhli na zelené rekonstrukce

Foto: Centrum pasivního domu, Seznam Zprávy

Češi upřeli svou pozornost na zelené střechy. Zájem o dotace na tyto úpravy stoupl loni více než dvojnásobně na 24 milionů korun. Nejvíce však vede zateplení, na ně Češi dostanou 1,7 miliardy korun.

Reklama

Češi se loni zaměřili na ekologické stavby. Kromě lepšího dopadu na životní prostředí se jim líbí, že jim to ušetří náklady na energie.

Článek

Češi se během pandemie pustili do zvelebování vlastního bydlení. Není divu, lockdown, který zrušil většinu aktivit a uzavřel lidi doma, je k tomu přirozeně navedl. Mnoho Čechů také začalo uvažovat o tom, že by bylo dobré uspořit na energiích.

„Za rok, co jsme všichni doma, nám stouply náklady na spotřebu vody, tepla i elektřiny. O tepelném čerpadle a solárních panelech na střeše jsme uvažovali už dříve, nyní ještě mnohem intenzivněji. Letos však určitě zateplíme, protože tudy nám utíkají peníze nejvíc. Už jsme si zamluvili na léto řemeslníky. Máme štěstí, je těžké je sehnat,“ říká Tomáš Pokorný z Libereckého kraje.

Podobně jako on uvažovali i další Češi a aby nemuseli velké investice hradit sami, využili dotace státu na úsporné stavby, na které jsou každý rok v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) vyčleněny minimálně čtyři miliardy korun pocházející i z výnosů z prodeje emisních povolenek. Ministerstvo životního prostředí potvrzuje, že zájem o dotace z tohoto programu byl loni rekordní, a to jak do počtu žádostí, tak do objemu přislíbených peněz.

Zatímco před příchodem covidu žádalo o dotace necelých 13 tisíc lidí, loni to bylo téměř 17 tisíc, tedy o třetinu více. Podobný růst zaznamenal objem dotací, který meziročně stoupl ze zhruba 2,8 miliardy korun na 3,7 miliardy korun.

Většina prostředků míří na renovace stávajících rodinných domů, kde jde hlavně o investice do zateplení. Ty loni dosáhly výše 1,7 miliardy korun. Dále Češi žádali o podporu na stínící techniku, rekuperaci, tepelná čerpadla a fotovoltaiku.

Velký zájem byl také o výstavbu celých nových rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností, který meziročně stoupl téměř o polovinu. Když pomineme oblast práce s teplem odpadních vod, která se teprve rozvíjí a každá nová žádost tak znamená velký relativní nárůst, tak velmi významně poskočil také zájem o zelené střechy, a to zhruba dvojnásobně v obou sledovaných parametrech, tedy počtu žádostí i objemu peněz.

„Češi se čím dál více zajímají jak šetřit energii ve svých domovech. Dokládá to nadprůměrně rostoucí zájem o důkladné, tedy komplexnější renovace. Pokud si renovaci majitel domu dobře rozmyslí a pozve k její přípravě specialisty, pak je výsledek často výrazně lepší, než když se dům opravuje bez celkové koncepce po částech,“ říká Petr Holub za alianci Šance pro budovy, která sdružuje asi 300 firem, které se zaměřují na energeticky úsporné stavebnictví.

Zájem o ekologické stavby potvrzuje i firma Dům na zelenou, která se zabývá projektováním pasivních budov. „Během posledních dvou let pociťujeme zvýšených zájem o energeticky úsporné novostavby. Dříve šlo zhruba 60 procent na rekonstrukce a 40 procent na novostavby. Nyní novostavby dělají asi 80 procent a rekonstrukce 20,“ říká její jednatel Aleš Makovský.

Za poslední rok tento růst ještě zesílil, avšak podle Makovského se musí v brzké době zastavit, protože za poslední měsíc výrazně zdražily materiály, což spoustě firem způsobuje velký propad zisku na již podepsaných smlouvách.

Rostoucí zájem Čechů o energetické bydlení i limity další výstavby potvrzuje také firma Atrea, která staví budovy s ohledem na úspory energií a životní prostředí.

„Naše obraty loni zaznamenaly nárůst. Řada investorů vnímá nemovitosti jako vhodnou a stabilní investici, což vede k přetlaku poptávky nad reálnými kapacitními možnostmi architektů, projektantů a realizačních firem. Zvýšená poptávka omezuje dostupnost a skokově šroubuje ceny stavebních materiálů v řádu desítek procent, což komplikuje možnost garantovat finální ceny staveb i v řádu měsíců,“ popisuje koordinátor výstavby Petr Dusil.

Obecně podle něj bylo loni cítit obavy z budoucnosti, očekávání ekonomické krize a poklesu hodnoty peněz. Stavební firmy, které zaměstnávaly cizince, měly potíže s realizací zakázek a Atrea, která spolupracuje s lokálními firmami, sice odliv zahraničních pracovníků nepocítila, ale problém s nedostatkem kvalitních řemeslníků se v covidu dále prohloubil.

Vedle ekologických staveb však roste zájem i o jiné ekologické úspory a vybavení. Lidé si například zvelebují domácnosti přívodem přirozeného světla do bytu či domu v podobě takzvaných světlovodů.

„Zájem o světlovody je od loňského jara mezi koncovými zákazníky o 30 procent vyšší než v předchozím roce. Lidé mají čas se rekonstrukcím věnovat a také si upravují nevyužité kouty nebo chodby na pracovní místa, protože jsou nuceni více pracovat z domu na home office,“ říká Jakub Brandalík, ředitel společnosti Lightway.

Co se týče ekologického dopadu, pak jeden světlovod za dobu své životnosti ušetří podle něj třeba až 66 MWh elektřiny, což představuje 106 tun uhlí.

Lidé také více investují do ekologičtějších bateriových spotřebičů, ať už je to nářadí do dílny, zahradní vybavení nebo vysavače. „V domácnostech jsou tyto přístroje stále oblíbenější. Meziročně sledujeme nárůst prodejů u bateriových domácích spotřebičů o 40 procent, u bateriové zahradní techniky pak dokonce o 120 procent a o tato řešení roste zájem také mezi profesionály,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Co se týče státní podpory určené na výstavbu staveb. Češi mohou v rámci dotací NZÚ nyní získat až 50procentní úhradu jejich nákladů, nejvýše však 550 tisíc korun. Jak velká bude výše podpory, záleží vždy na tom, co vše se bude stavět a upravovat, a zároveň platí, že vyšší dotaci získá ten, kdo postaví úspornější dům nebo zavedete více opatření najednou (k zateplení přidá například zelenou střechu nebo venkovní stínící techniku).

Letos program Nová zelená úsporám, který byl spuštěn ke konci roku 2015 končí. Naváže však na něj nový, který má rozšířit využití současných dotací. Zatímco dnes podporuje renovace a výstavbu rodinných domů ve vysokém energetickém standardu po celém Česku, výměnu zdrojů vytápění v těchto stavbách a přispívá i na renovace bytových domů v Praze či výstavbu nových bytových domů v pasivním energetickém standardu v celém Česku, tak nová fáze programu bude podporovat i renovace bytových domů mimo hlavní město.

„Podmínky našeho programu Nová zelená úsporám pro nové programové období 2021–2030 zveřejníme v průběhu června a příjem žádostí pro rodinné i bytové domy bychom chtěli spustit během září,“ říká k tomu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podmínky dotace

– Žadatel o dotaci je vždy vlastník rodinného domu. Na jeden rodinný dům je možné podat pouze jednu žádost, která může obsahovat kombinaci různých opatření (zateplení, výměnu zdroje tepla…). Po vyplacení podpory nebo jiném ukončení žádosti je možné podat další žádost na jiné opatření.

– Na stejné opatření nelze žádat opakovaně. Pokud již člověk získal dotaci na zateplení, nemůže o ni žádat znovu, ale může žádat třeba o fotovoltaiku.

– Fond vyplácí podporu do čtyř týdnů od doložení veškerých potřebných prací a dokumentů po realizaci. Když žadatel renovuje dům, má dva roky na realizaci a finální doložení všech dokumentů od schválení žádosti. U výstavby jsou to tři roky. U výměny zdroje energie (například fotovoltaika) je to rok.

Zdroj: MŽP

Reklama

Doporučované