Hlavní obsah

Zdar jak sviňa. Po hantecu na úvod přichází chvíle pravdy pro lídra ČSSD Sobotku

Živě ze sjezdu ČSSD: Volba předsedy strany.

 

Reklama

Seznam Zprávy přesunul své studio do Brna, kde se koná sjezd sociální demokracie. Sledujte náš přenos.

Článek

V Brně začal dvoudenní sjezd sociální demokracie, který vybere nové vedení strany. Očekává se, že funkci předsedy ČSSD obhájí přibližně půl roku před volbami do Poslanecké sněmovny jediný kandidát, premiér Bohuslav Sobotka.

Sjezd zahájil brněnským nářečím, hantecem, předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil. „Zdar jak sviňa," oslovil delegáty. Jeho projev překládal tlumočník.

Sobotka po něm už češtinou řekl, že požádá přes 700 delegátů o silný mandát. „Jde o to, aby měla sociální demokracie silné vedení do těžkého zápasu, který nás na podzim čeká. Budeme bojovat o udržení charakteru České republiky," uvedl. Jak vysoké procento hlasů by považoval za dostatečné, nechtěl říci.

ČSSD zatím podle preferencí není favoritem podzimních voleb, tím je hnutí ANO Andreje Babiše, koaliční partner z vlády.

-------------

V den sjezdu ČSSD prezident Zeman oficiálně oznámil svou kandidaturu pro příští volbu hlavy státu

Mám jen dvě nemoci a do televize nepůjdu. Miloš Zeman popsal, jak se chce ucházet znovu o Hrad

Záznam projevu Miloše Zemana.

Klidný Sobotka, agresivní Chovanec

Proto velkou část svého úvodního projevu Bohuslav Sobotka věnoval zdůrazňování faktu, že koaliční kabinet úspěšně vede právě sociální demokracie. "Vládu drží pohromadě trpělivost a zkušenost ČSSD,” řekl Sobotka s odkazem na pravidelné spory a přestřelky s ANO: „Není možné udělat ze státu firmu, kde lidé budou jenom lopatkami v jednom kole, jak nedávno líčili na sněmu ANO. Chceme být svobodnou a svobodomyslnou zemí.“

Ve půlhodinové řeči lídr ČSSD zopakoval známé teze - jeho strana chce být většinovou volbou pro střední vrstvy, chce pomáhat znevýhodněným, společnost spojovat, ne rozdělovat: "Chci, abychom si připomněli kořeny soc. dem. Jsme tu kvůli lidem, protože pro ně chceme spravedlnost a slušný život.“

Sobotka sklidil očekávaný potlesk, následující řečník - ministr vnitra Milan Chovanec - si však vysloužil ohlasu více. Nasadil útočný tón, který delegáti ocenili několikrát potleskem. I on si opakovaně rýpnul do rivalů z ANO. „Toužili jsme po svobodě a nesmíme si ji nechat vzít. My přece nemůžeme dopustit, aby se tato země ve středu Evropy dala na cestu do Běloruska,“ míní Chovanec, který na sjezdu chce posílit svůj vliv na vedení strany.

Podívejte se, jak začal sjezd ČSSD:

Živě ze sjezdu ČSSD.

Reklama

Doporučované