Hlavní obsah

Život seniorů v Česku: Kdyby nám nepřidali, tak jsme skončili na ubytovně

Jak se žije s 900 korunami navíc? Senioři to vnímají jako dohnání neustálého zdražování.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Počet seniorů, kteří pracují, se zvyšuje. Jinak by i přes zvyšující se penzi nevyšli s penězi.

Článek

Devět set korun od letošního ledna a dalších devět stovek příští rok. Vláda Andreje Babiše se ráda chlubí tím, jak přidává důchodcům. Růst penzí však pokulhává za zvyšováním průměrné mzdy a životní úroveň důchodců neroste.

Průměrně Češi vydělají v průběhu letošního roku 32 466 korun a senioři po navýšení mají penzi 13 337 korun. Jsou tedy na 41,2 procenta průměrného příjmu, dopočítala redakce Seznamu. Za posledních deset let na tom byli senioři hůře jenom v loňském roce, kdy poměr klesl na 40,3 procenta. A například v roce 2015 se jejich důchod držel na 44 procentech průměrné mzdy. Vyplývá to z dat Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

Právě na tento problém poukazuje i Jan Lorman, zakladatel organizace Život 90, která se snaží starším lidem všestranně pomáhat.

„Tím jak se zvyšují mzdy a trošku i důchody, tak ti, kteří nabízejí služby, přitvrdili a je to vidět v nájemném bydlení. A nejen to. Takže se opět dostáváme do situace, jak vyjít. Spousta starých lidí dokonce nevyjde,“ popisuje současnou situaci Jan Lorman.

Dokládá to příběh pražského seniora, který dává za nájem 12 tisíc a stejně tak bere důchod 12 tisíc korun.

„Jako když to vyhodím. Takže musím chodit do práce, abych vůbec mohl žít,“ popisuje svoji situaci v anketě Seznamu postarší pán v Praze.

Klíčem pro to, zda s důchodem vyjdou, nebo ne, je právě bydlení. Senioři, kteří i v penzi bydlí v nájemním bytě a ne ve vlastním, jsou na hraně existenční krize.

„Kdyby nám nepřidali, tak bychom skončili na ubytovně nebo pod mostem,“ říká jedna dáma v anketě. Podle ní se sice důchod zvýšil, ale stejně tak rostla cena vody, elektřiny a hlavně nájmu.

Naopak další dáma si chválí, že byli obezřetní a pořídili si byt. „Tím pádem je to v pohodě, bylo hůř, co si budeme povídat,“ řekla reportérovi.

Zatímco náklady na byt o 40 metrech čtverečních jsou podle Zdeňka Pernese, předsedy Rady Seniorů, kolem 4,5 tisíce korun, v nájmu vyjde stejný byt zhruba na 15 tisíc korun.

„Bez sociálních dávek se neobejdete. Asi musíte jít pracovat, abyste dofinancoval ten rozdíl,“ říká Zdeněk Pernes.

Nejde ale jen o problém Prahy. V Praze cena nájmu podle portálu Realitymix.cz rostla meziročně v srpnu o 2,6 procenta, v Českých Budějovicích o 8,6 procenta, v Brně o 9,2 procenta, ve Zlíně o 16,4 procenta a v Karlových Varech o 20,9 procenta.

Je to i jeden z důvodů, proč se rozrůstají řady seniorů, kteří v důchodu pracují. Podle posledních dat jich v roce 2018 bylo bezmála 222 tisíc.

Počet v posledních letech neustále roste. Například v roce 2015 pracovalo je 182 tisíc seniorů pobírajících důchod. A v roce 2010 jich bylo 158 tisíc.

Poměrově senioři utrácejí nejvíce za bydlení a na druhém místě za potraviny. Právě proto pro ně zdražující bydlení zastínilo různé slevy jako například loňskou slevu na jízdném.

Reklama

Doporučované