Hlavní obsah

Zjištění: Agrofertu už stát proplatil i 100 milionů dotací na životní prostředí

Foto: hnutí ANO

Silné Česko i silný Agrofert. Také díky dotacím, které společnost premiéra Babiše čerpá.

Reklama

„Babišův“ účet u státní kasy roste. Seznam monitoruje dotace, jejichž proplacení v Bruselu je kvůli Babišovu střetu zájmů ohroženo, ale byly z české státní kasy už přesto vyplaceny. Z operačního programu Životní prostředí takto „visí“ ve vzduchu sto milionů korun.

Článek

Šetrněji k okolní malebné přírodě pod Orlickými horami už několik let vyrábí překližky společnost Wotan Forest, která spadá do koncernu Agrofert. Pro „ekologizaci energetického zdroje“ v podniku v Solnici na Rychnovsku získala dotaci přes 75 milionů korun.

O dvě stě kilometrů jihovýchodněji, v Boršově u Kyjova, už zase okolí neohrožuje bývalý sklad pesticidů. Na jeho sanaci získala příspěvek 25 a půl milionů korun společnost Navos. I ta patří do holdingu (toho času ve svěřenském fondu) premiéra Andreje Babiše.

Dohromady sto milionů korun, které oběma společnostem vyplatilo Ministerstvo životního prostředí, patří mezi další peníze, které Agrofert na dotacích získal, ale Česko je od Bruselu nemusí dostat zpátky.

75 milionů pro společnost Wotan Forest zatím Česko vyplatilo ze svého.

V prosinci loňského roku totiž Evropská komise pozastavila proplácení všech projektových dotací pro Agrofert kvůli možnému střetu zájmů tuzemského premiéra. A Česko kvůli tomu o proplacení peněz raději dosud ani nezažádalo.

„Ministerstvo financí přestalo na základě žádosti generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku a pro zaměstnanost předkládat Evropské komisi k proplacení žádosti o platbu obsahující výdaje projektů příjemců skupiny Agrofert. Mezi tyto projekty patří uvedené projekty (tj. Wotan Forest a NAVOS),“ potvrdil na dotaz Seznamu Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení Ministerstva financí.

To s dalšími kroky čeká na definitivní rozhodnutí Evropské komise. Ta už půl roku prověřuje, zda Andrej Babiš nadále nečelí nepřípustnému střetu zájmů, i když své firmy převedl do svěřenského fondu. Podle nového nařízení Evropské komise totiž nesmí firmy politiků evropské dotace pobírat.

Do Česka už Brusel poslal své auditory. A ještě předtím si Evropská komise nechala vypracovat od svých právníků posudek, který Babišův střet zájmů jednoznačně potvrzuje.

25 milionů na sanaci skladu chemikálií pro kyjovský Navos. Ani tyto peníze zatím Česko od Bruselu nechtělo proplatit.

K jakému závěru dospěla, však komise dosud neřekla. Česká ministerstva tak stále nevědí, jestli řádově stovky milionů korun, které podle pravidel napřed vyplatí žadatelům o dotace z tuzemských peněz a následně o ně požádají Unii, ještě někdy v černých číslech svých účtů uvidí.

Seznam monitoruje všechny nenárokové dotace určené na konkrétní projekty, které firmám patřícím pod Agrofert Česko vyplatilo, ale dosud je od Unie nedostalo nazpět.

Už jsme informovali o tom, že Státní zemědělský intervenční fond takto vyplatil na rozvoj venkova těmto společnostem přes 65 milionů korun, s jejichž proplacením komise dosud váhá.

Jak včera upozornila Transparency International, v dozorčí radě fondu sedí zástupci vládní koalice, z toho dva poslanci za hnutí ANO, Josef Kott a Monika Oborná.

Další Unií dosud neproplacenou částku objevil server iRozhlas.cz. Sto milionů získal pekárenský gigant Penam na budování výrobní linky na toustový chléb.

Jasný plán pro případ, že by peníze Brusel skutečně odmítl vyplatil, však ministerstva dosud nemají. Zda by dotace od firem vymáhala zpět, odmítli na dotaz Seznamu zástupci resortů zatím komentovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované