Hlavní obsah

„Všichni měli červené oči od pláče.” Žena líčí další noční můru v kauze H-System

Obyvatelé Horoměřic a bývalí klienti H-Systemu se obávají o své bydlení.Video: Daniela Brodcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Obyvatelé Horoměřic u Prahy prožili další bezesnou noc. Úterní rozhodnutí Ústavního soudu je znovu vystavilo dlouholeté hrozbě – domy, do kterých v průběhu let několikrát investovali, možná budou muset opustit.

Článek

Novostavby v Horoměřicíh nedaleko Prahy jsou obklopené upravenými zahradami a okolí je v sychravém podzimním počasí téměř nehybné. Klidnou příměstskou atmosféru si místní ale neužívají. Narušuje ji desítky let trvající kauza H-System.

Ta se v úterý přehoupla do další fáze. Družstvo Svatopluk, které sdružuje část někdejších klientů zkrachovalé firmy, neuspělo u Ústavního soudu se svou stížností. Snažilo se zvrátit verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají bývalí klienti H-Systemu vyklidit domy, které si v Horoměřicích dostavěli. Neúspěšně.

„Jsem strašně zklamaná. Čekali jsme lidštější přístup. Myslím, že bychom si ho zasloužili, protože jsme to tady všechno dofinancovali a teď z toho musíme odejít nebo zaplatit nehoráznou sumu, kterou nemáme. Nevím, co budu dělat. Právní kroky zvažujeme s právníky a s vedením družstva Svatopluk. Nálada je tak špatná, že včera nikdo nechtěl jít ani na ulici a všichni měli červené oči od pláče,” vylíčila pro Seznam den po nálezu Ústavního soudu Hana Kindlová, jedna z obyvatelek Horoměřic.

„Do měsíce musíme zaplatit, nebo se vystěhovat, nebo přijmout tržní nájemné. To je ale stejně likvidační jako vystěhování. Převážně jsme tady senioři, a pokud jsme nějaké úspory měli, tak jsme je investovali do bytů. Jednou jsme to koupili, propadlo to. Potom jsme to dostavěli a vybavili, což byla stejná částka. A v důchodu se už těžko šetří na nějaké tržní nájemné,” říká Hana Kindlová. „Samozřejmě zvažujeme všechny možnosti, ale moc jich není,” dodává.

Vystěhování?

K pochopení aktuální situace je třeba podívat se na začátek problémů, který sahá do roku 1993.

Tehdy H-System se stovkami zájemců uzavřel smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachoval, po dokončení pouhých 34 rodinných domů. Tisícovka lidí tak přišla o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je ale specifická. Byty sami na vlastní náklady dostavěli – podle svých slov měli povolení tehdejšího konkurzního správce Karla Kudláčka. Jeho nástupce Josef Monsport je nicméně později vyzval, aby domy opustili a umožnili jejich prodej. Z peněz chce pokrýt pohledávky všech věřitelů H-Systemu.

Připomeňte si: Politické pozadí kauzy H-System.Video: Jan Fuka, Seznam Zprávy

Lidé z Horoměřic spory se správcem prohráli loni v létě, kdy jim vystěhování nařídil Nejvyšší soud. A situaci nezvrátila ani stížnost na jeho verdikt k Ústavnímu soudu.

„Jak správně podotkl Nejvyšší soud, od října 2008 nebylo žádných pochyb o vlastnictví předmětných nemovitostí,“ stojí v usnesení. Ústavní soudce zpravodaj Jiří Zemánek novinářům řekl, že nynější rozhodnutí je v podstatě ranou z milosti, ukončuje čekání na kroky, které byly celou dobu nevyhnutelné. Na Monsporta ale apeloval, aby k věci přistoupil rozumně a bral v potaz dopady na osobní a rodinné poměry lidí.

Z pořadu Uzávěrka Sabiny Slonkové: Investigativní reportérka a jeden z klientů H-Systemu.Video: Slonková, Seznam Zprávy

Možné scénáře

Správce by domy rád prodal jako celek jednomu majiteli, který by je současným obyvatelům dál pronajímal. Místní se ale obávají, že na nájem nebudou mít. Do nemovitostí už navíc několikrát investovali. Samotné družstvo by domy rádo odkoupilo, ale pouze za cenu běžnou před 20 lety, která činila asi deset milionů korun. Současná tržní cena je totiž nad možnostmi družstva a jeho členů.

Jaké scénáře se tedy pro horoměřické obyvatele nabízejí? Jednou z možností je dovolání se k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Jeho rozhodnutí ale může trvat roky a bydlení je třeba řešit ihned. „Vypadá to, že nám nezbývá, než abychom za naše domy potřetí zaplatili vysokou cenu. Je tedy samozřejmě otázka, zda se nám to vůbec podaří. Jak jsem včera sondoval mezi sousedy, tak jsou na kolenou. Jsou ochotni zaplatit hory doly, aby mohli zůstat ve svých bytech. Ale před námi teď jsou jednání s bankami, aby nám někdo půjčil,” řekl šéf družstva Martin Junek.

O pomoc žádá i premiéra Andreje Babiše. Chce, aby stát u banky za úvěr ručil, kvůli věku obyvatel totiž bude obtížné ho získat. Babiš je ale zatím spíše rezervovaný. „Budeme se to snažit řešit, je to ale velice složitá kauza,” řekl. Z morálního hlediska by podle něj bylo dobré, kdyby o domy neprojevil zájem nějaký spekulant a lidé si je mohli koupit za minimální cenu.

Záležitost analyzuje také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). „V současné chvíli již zřejmě nejsou zákonné možnosti, jak kauzu H-System řešit. Situace ale nemusí být úplně bezvýchodná. Vláda může například přijmout mimořádné opatření. O tom, zda a jaké, však bude teprve jednat,“ řekl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Uzávěrka Sabiny Slonkové: 20 let od pádu H-Systemu. Co dnes víme?Video: Seznam Zprávy

Martin Junek chce jednat také s advokátkou Hanou Marvanovou, která zastupuje další část klientů bývalého H-Systemu ve sdružení Maják. „Slyšeli jsme, že jí nás je líto. Chtěl bych ji tímto vyzvat, aby se za nás přimluvila a přepustila nám jedno místo ve věřitelském výboru, abychom věděli, co se děje,“ řekl Junek. Sdružení Maják má ve věřitelském výboru dva zástupce, družstvo Svatopluk jako druhý největší věřitel žádného. Největší, zhruba miliardovou pohledávku, přitom drží firma Gomanold s kyperským majitelem.

Místní se ale shodují – přestože správce Monsport tvrdí, že je nevystěhuje, visí nad nimi Damoklův meč. Než se podaří sehnat peníze nebo ručení za úvěr, strach o střechu nad hlavou nezmizí. „Je to hrůza,” uzavírá Junek.

Reklama

Související témata:

Doporučované