Hlavní obsah

Zkouška z češtiny pro žadatele o trvalý pobyt v ČR se asi ztíží

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zkouška z češtiny pro cizince, kteří pochází ze zemí mimo EU a chtějí v ČR získat trvalý pobyt, se možná od září ztíží.

Článek

Vyplývá to z návrhu novely nařízení vlády, který připravilo ministerstvo školství a v pondělí ho projedná vláda. Žadatelé o trvalý pobyt by podle návrhu měli nově prokazovat znalost českého jazyka zhruba na úrovni pokročilých. Dosud jim stačilo umět jen základy češtiny. Roční rozpočet na zkoušku by se měl zároveň navýšit z 1,65 milionu na 4,51 milionu korun.

Cizinci ze zemí mimo Evropskou unii, kteří chtějí v Česku získat trvalý pobyt, musí nyní složit zkoušku z češtiny na základní úrovni. Podle společného evropského systému pro hodnocení znalostí jazyka, který má šest stupňů, je to úroveň A1. S návrhem na zvýšení úrovně na A2 přišlo ministerstvo už v listopadu 2019, tehdy předpokládalo účinnost změny od ledna letošního roku. Podle současného návrhu by se nařízení mělo upravit od 1. září. Novelu úřad zdůvodnil mimo jiné tím, že vláda označila současnou úroveň zkoušky již v roce 2015 za nedostatečnou pro samostatnou komunikaci cizince a pro jeho integraci do společnosti.

„Cizinec spolu s trvalým pobytem získá téměř stejná práva jako má státní občan České republiky (vyjma volebního práva). Navýšení úrovně zkoušky tedy není diskriminační, naopak jeho cílem je podpořit vyšší znalost českého jazyka cizinců tak, aby se mohl bez větších obtíží samostatně orientovat ve společnosti,“ uvedlo ministerstvo. Zatímco znalost jazyka na dosud požadované úrovni téměř neumožňuje konverzaci, tak s dovednostmi na úrovni A2 by cizinec měl zvládnout mimo jiné krátký společenský rozhovor nebo umět napsat jednoduchý dopis.

Kvůli náročnější přípravě, organizaci či opravě zkoušky předpokládá resort navýšení rozpočtu na zajištění systému o 2,86 milionu korun. Dosud na to má k dispozici 1,65 milionu korun. Navýšení peněz je podle ministerstva potřebné i proto, že vzhledem k vysokým počtům příchozích cizinců v minulých letech lze od roku 2022 předpokládat růst počtu žadatelů o trvalý pobyt. Návrh na ztížení jazykové zkoušky úřad projednal se zástupci ministerstva vnitra, škol i odbornou veřejností, píše se v materiálu.

Složení zkoušky z češtiny je jednou z podmínek pro získání trvalého pobytu pro lidi ze států mimo EU. Další podmínkou je, že v ČR žijí minimálně pět let. Nejpočetnější skupiny žadatelů, které zkoušku v minulých letech s úspěchem skládaly, tvořili Ukrajinci, Vietnamci či Rusové. Občané ze států Evropské unie ji dělat nemusí.

Počet cizinců v ČR je podle údajů ministerstva vnitra nyní asi o polovinu větší než před deseti lety. Letos jich úřad k 31. březnu evidoval s povoleným pobytem 656.301, z nichž 311.967 mělo pobyt trvalý. V březnu 2011 pobývalo v Česku 425.167 cizinců a 191.337 z nich žilo v Česku trvale. Nejvíc je nyní v ČR Ukrajinců, Slováků a Vietnamců. Podle demografů by Česko bez cizinců začalo vymírat, chyběly by pracovní síly i mozky.

Reklama

Doporučované