Hlavní obsah

Zkoušky ve vězení: The Tap Tap nacvičují na společný koncert s vězeňkyněmi

Zkouška kapely The Tap Tap s vězeňkyněmi ve Světlé nad Sázavou.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Hudební kapela Jedličkova ústavu The Tap Tap nacvičuje se čtyřmi vězeňkyněmi ze Světlé nad Sázavou společné vystoupení. Koncertem chtějí poukázat hlavně na společný problém lidí po výkonu trestu a handicapovaných.

Článek

Hudební kapela Jedličkova ústavu The Tap Tap v čele se Šimonem Ornestem připravuje společný projekt se čtyřmi vězeňkyněmi ze Světlé nad Sázavou. Chtějí poukázat především na společný problém lidí po výkonu trestu a handicapovaných, který spočívá v problematickém začleňování do společnosti. Koncertu bude 28. června přihlížet na 500 žen ve výkonu trestu přímo na hřišti ve věznici, veřejnosti ho nabídne živě Česká televize a Seznam.cz.

„Je v zájmu nás všech, aby lidé po výkonu trestu odcházeli z nápravných zařízení v o něco lepším stavu, než v jakém do nich přišli. Je to hodně podobné tomu, aby se lidé s handicapem ve společnosti uplatnili, získali dobré vzdělání a aby tito lidé neviseli společnosti na krku a byli co nejsamostatnější,” vysvětluje hlavní myšlenku, se kterou obě skupiny chtějí zasáhnout veřejnost, Šimon Ornest.

Všechny středy v červnu bude kapela jezdit do ženské věznice ve Světlé nad Sázavou na zkoušky, několikrát také vězeňkyně zamíří do hudebny v Praze. Na samotném koncertě přímo ve věznici zazní zhruba 8 skladeb, které by vězeňkyně měly doplnit vokály. Na nejznámější hit Ředitel autobusu se pak připojí Xindl X. „Nakonec se rozhodl, že tu s námi vystoupí, i když jeho první reakce byla podobná tomu, jak většina lidí věznice vnímá - nechci nic dělat, protože oni jsou tu za trest,” doplnil Ornest s tím, že se ale po chvilce na hlavním důvodu a motivaci projektu dohodli.

Samotné vězeňkyně se na spolupráci s kapelou a především výjezdy do pražské hudebny těší. Na středeční zkoušce nacvičovaly hned několik písní. „Těšíme se moc, protože tady se to jen tak nenaskytne. Jsme rády, že nám tohle věznice poskytla a vážíme si toho,” odpověděly v rozhovoru pro Seznam Zprávy dvě ženy ve výkonu trestu.

Reklama

Související témata:

Doporučované