Hlavní obsah

Zkrachovalý Babišův luxus a první ukázka nové škodovky

Den v ekonomice, zpravodajský pořad Televize Seznam.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších zpráv ze světa byznysu ze čtvrtka 17. října 2019.

Článek

Zhruba 40 zaměstnanců se dnes sešlo na shromáždění v jaderné elektrárně Temelín, aby podpořili odbory při kolektivním vyjednávání se společností ČEZ o růstu mezd. Odboráři žádají nárůst platů o 12 procent, ČEZ zatím po čtyřech kolech jednání žádný návrh nedal.

I ve Škodovce je trochu dusno. Odboráři největší tuzemské automobilky dosud nejdůrazněji zaprotestovali proti nové strategii koncernu VW, která škodovce přiděluje roli nejdostupnější, tedy levné značky. Odmítli podepsat dohodu o vícepracích požadovaných firmou. Šéf automobilky Bernhard Maier napsal zaměstnancům dopis, v němž je uklidňuje, že role Škody ve VW nijak umenšená nebude.

A ještě jedna zpráva z Mladé Boleslavi, tentokrát v podobě skici. Automobilka Škoda uveřejnila první obrázky, jak by měla vypadat nová generace jejího nejprodávanějšího modelu, Octavie. Inovovaný vůz má firma představit oficiálně za měsíc.

Francouzská luxusní restaurace premiéra Andreje Babiše zkrachovala. Vedení podniku informovalo na webových stránkách, že je definitivně zavřená, napsal jako první web Seznam Zprávy.

Mediální společnosti Central European Media Enterprises, která v České republice vlastní televizi Nova, ve třetím čtvrtletí stoupl provozní zisk na 41,4 milionu dolarů. V Česku zisk vzrostl na 17,5 milionu dolarů. CME na jaře oznámila, že zahájila přezkum svých strategických možností, včetně prodeje celé firmy, nebo její části. Jako o vážném zájemci se mluví o PPF Petra Kellnera.

V době americko-čínské obchodní války tahle zpráva musí znít Elonu Muskovi jako rajská hudba. Společnost Tesla může začít vyrábět své elektromobily v Číně. Čínské ministerstvo průmyslu oznámilo, že přidalo společnost na vládní seznam schválených výrobců aut. To znamená, že Tesla, která v Číně staví závod za dvě miliardy dolarů, může zahájit výrobu kdykoliv.

Nejcennější značkou světa zůstává Apple. Její hodnota se zvýšila o devět procent v přepočtu na 5,4 bilionu korun. Nový žebříček stovky nejhodnotnějších značek světa zveřejnila výzkumná společnost Interbrand.

Na světě je dohoda o brexitu mezi Evropskou unií a britskou vládou. Nebezpečí divokého brexitu se zdá být zažehnáno, i když smlouvu musí ještě schválit britský i Evropský parlament.

Letošní bílá vína budou mimořádná, shodla se dnes Unie enologů sdružující vinaře z celého Česka. Jenže vinaři, kteří se dívají dál než několik měsíců dopředu, musí vnímat i jiné prognózy – od klimatologů. Podle nových poznatků akademie věd bude během deseti až dvaceti let vhodné klima pro pěstování vína po celé republice, nejen ve vinařských oblastech. Na druhou stranu pro současné odrůdy může být budoucí klima nevhodné, bude příliš teplo. Jak se bude měnit v příštích letech vinařský byznys, jsme mluvili s Bogdanem Trojakem, vinařem a obchodníkem s vínem.

Konkurenti zábavní značky Disney hledají nové cesty, jak uspět – Příklad ze dneška: spojení hollywoodského studia Universal a největšího čínského eshopu Alibaba. Nečekané partnerství má jediný důvod a jmenuje se zábavní park v Pekingu.

Reklama

Související témata:

Doporučované