Hlavní obsah

Zkusila jsem si svatbu nanečisto. Vyšla na 166 tisíc korun

Reportáž ze svatebního veletrhu, kde jsme plánovali svatbu nanečisto.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi podle posledních průzkumů nejčastěji utratí za svatbu 20 až 50 tisíc korun. Je možné se do takové částky vejít, když chcete na svatbu pozvat víc než dva svědky a aspoň trochu si ji užít? Zjistili jsme to.

Článek

První a možná nejdůležitější položkou je svatební místo, za to platíte téměř vždy. Pokud ne přímo za pronájem, tak formou minimální útraty za jídlo a pití. Jenže právě cena za svatební místo se může vyšplhat až do statisíců.

Na veletrhu Svatební Expo se pohybovala průměrná částka okolo 80 tisíc korun včetně jídla a pití pro zhruba 50 osob. Cena ale může narůst, pokud si například objednáme výzdobu místa nebo ubytování pro hosty.

Kolik bude stát vaše svatba? Videoanketa mezi skutečnými snoubenci:

Podívejte se, kolik plánují utratit za svatby návštěvníci svatebního veletrhu a jaká místa jsou trendy.Video: Seznam Zprávy

Další důležitou položkou jsou snubní prsteny. Jejich cena se na veletrhu uváděla od tisícikoruny, v průměru se ale pohybovala v rozpětí 15 až 20 tisíc. Samozřejmě závisí na váze kovu a množství zdobení.

Třetí významnou položkou jsou svatební šaty. Na ženichy jsme v tomto rozpočtu nemysleli, protože mohou mít oblek vlastní nebo mohou obléct pouze košili s motýlkem, což je na svatby stále oblíbenější outfit.

U šatů je cenový rozptyl značný, cena se navíc liší pro prodej a pronájem. Vlastní šaty lze pořídit od 11 až do 70 tisíc korun, půjčení šatů včetně krejčovské úpravy na mírů pak stojí 7 až 35 tisíc korun.

Místo, šaty, prstýnky – 115 tisíc korun

Podtrženo, sečteno, tři nejdůležitější položky činí v průměru 115 tisíc korun. Stále ale ještě chybí květiny, vizážistka, fotograf nebo DJ.

Svatební rozpočet

Místo, jídlo a pití: 80 tisíc Kč

Snubní prsteny: 15 tisíc Kč

Svatební šaty: 20 tisíc Kč

Svatební kytice: 4 tisíce Kč

Květinové dekorace: 20 tisíc Kč

Svatební fotograf: 15 tisíc Kč

Vizážistka: 2 tisíce Kč

DJ: 10 tisíc Kč

CELKEM: 166 tisíc Kč

Květinové dekorace na svatebním veletrhu začínají na 20 tisících, kytice pro nevěstu pak vyjde na zhruba 4 tisíce korun. Samozřejmě dle typu květin a velikosti kytice.

Fotografa lze sehnat za 9 až 30 tisíc korun, podle času, jež s námi na svatbě stráví, a také výstupu, který odevzdá. Ti nejlepší přitom mají diář na svatební sezonu tohoto roku už plný.

Profesionální líčení pro nevěstu vyjde na 2 tisíce korun, chybí ale ještě účes. Svatební DJ si pak za moderování a hraní účtuje 1000 korun na hodinu. Pokud bude obřad v poledne, může DJ na svatbě strávit i 10 hodin.

Průměrná svatba za 166 tisíc korun

Ty nejdůležitější položky jsou zařízené a celková suma za průměrné částky? 166 tisíc korun. Jedná se ale o opravdu průměrnou cenu, s níž u lze hýbat oběma směry. Podle ankety mezi budoucími svatebčany je to ale také minimální cena, za kterou plánují svou svatbu uskutečnit.

Reklama

Doporučované