Hlavní obsah

Zlatá rakev a kočár tažený koňmi. Houston se dnes rozloučí s Floydem

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb George Floyda.

Reklama

V Houstonu se dnes koná pohřeb Afroameričana George Floyda, který zemřel po tvrdém zásahu bělošského policisty. Situaci na místě popsal pro Seznam Zprávy Guy Cohen, který ve městě žije.

Článek

Šestačtyřicetiletý Floyd bude pohřben na předměstí Pearland ve městě Houston, ve kterém strávil převážnou část svého života. Pohřební vůz vezoucí zlatou rakev s ostatky George Floyda dorazil do kostela Fountain of Praise asi dvě hodiny před zahájením samotného pohřbu. Do kostela rakev odneslo šest mužů s ochrannými rouškami, které hlídali policisté.

Samotného pohřbu se zúčastní asi 500 lidí, což je čtvrtina kapacity kostela. U vstupu jim bude změřena teplota a všichni hosté musí dodržovat rozestupy. Ceremoniál začne v 11 hodin dopoledne tamního času. O hodinu později začne 8 minut a 46 sekund ticha ve státě Minnesota, které k uctění Floydovi památky nařídil guvernér státu Tim Walz.

Poslední míli pohřebního průvodu George Floyda doprovodí kočáry tažené koňmi a policisté města Houstonu. Ostatky by měly dorazit na místo posledního odpočinku kolem druhé hodiny odpoledne tamního času. Lidé, kteří chtějí Floyda na jeho poslední cestě doprovázet, by měli podle tamních úřadů dodržovat rozestupy a nosit roušky. Město ale nemá přehled, kolik lidí by se procesí mohlo zúčastnit.

„Pohřeb bude oslavou Floydova života,“ řekla pro CNN pastorka Mia Wrightová, která bude pohřební mši sloužit. „Oslavíme život, který měl mnoho pádů a vrcholů, tak jako život každého člověka, ale také život spojený s bohem, který se díky tragickému konci dotkl mnoha lidí po celém světě,“ uvedla Wrightová. Výdaje za Floydův pohřeb pak zaplatí bývalý americký profesionální boxer Floyd Mayweather.

Otevřený rasismus v Houstonu nezažívám, Trumpův styl ale přispívá k radikalizaci ve společnosti, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Guy Cohen, který žije v multietnickém městě, kde dnes pohřbívají George Floyda.

Jaká je dnes v Houstonu v den pohřbu George Floyda atmosféra?

Nevím úplně, jak ji popsat. Řekl bych ale, že Houston je velmi odlišný od toho, co člověk slyší o New Yorku, Los Angeles nebo Minneapolisu. Tady to není násilné, protesty jsou spíš smutné a klidné, žádné násilí. Myslím, že Houston je vůbec nejvíce multietnické město v celých Spojených státech. Různorodé je tu všechno a my jsme na to velmi hrdí.

Šéf zdejší policie Art Acevedo s Georgem Floydem sympatizuje a policie tu násilí nepoužívá. Nebyly tady žádné nepokoje ani jiný extremismus. Možná i zde k něčemu došlo, rozhodně ale ne v takové míře jako v jiných městech.

Smrt George Floyda zasáhla obrovské množství lidí. Včera tu byla vystavena jeho rakev a lidé stáli dlouhou frontu, aby mu vzdali úctu. Stálo tam 6300 lidí, aby se s ním rozloučilo. Lidé nosí roušky a protestují civilizovaným a nenásilným způsobem.

Žádné obavy z nepokojů, které by se strhly po pohřbu, tedy ve městě nepanují?

Byl bych velice překvapený, kdyby dnes nějaké nepokoje byly. Věřím, že to bude spíše klidné a smutné.

Zúčastníš se ty nebo někteří z tvých přátel nějakého smutečního pochodu či přímo pohřbu?

Ne, ale hlavně kvůli nemoci covid-19. Lidé tam chodí opravdu masově, tak daleko ještě nejsme (Guy Cohen pracuje jako fundraiser pro izraelskou nemocnici Sheba Medical Center, kde se léčí i pacienti s koronavirem, pozn. red.).

V Americe žiješ už řadu let. Máš nějaké zkušenosti s rasismem v tamní společnosti?

Já osobně jsem se nesetkal s žádným rasismem na místech, kde žiji. Na druhou stranu je tady část populace, která je ekonomicky hendikepovaná, a to jsou zejména menšiny, nejenom černoši. Tady na jihu, zvláště v Texasu, mluvíme v této souvislosti obvykle o Hispáncích, ne o Afroameričanech. Nerovnost tu je, ne ale otevřený rasismus. Ano, viděl jsem pár nastříkaných svastik na zdech nebo otevřeně rasistických facebookových příspěvků, to je ale velmi vzácné a vždy potom následuje pozitivní reakce.

Přibylo v posledních letech v USA rasismu, zvláště po zvolení Donalda Trumpa prezidentem?

Myslím, že rasismus tu byl ve stejném měřítku i předtím, ne ale tak hlasitý. Není zde více rasistů než před pěti lety, ale rasisté se nyní cítí bezpečněji, kdy se projevují. Nemyslím, že by se kvůli Trumpovi lidé stávali rasisty, jeho styl projevu a styl, jakým řeší krize, přispívá k radikalizaci na všech částech politické mapy. Pocit říkat, že cokoliv je v pořádku, tu před pěti či šesti lety nebyl.

Jak se Hispánci z Texasu dívají na současné protesty? Sympatizují s nimi?

Ano, jednoznačně, vždyť i oni jsou strádající menšinou. Obvykle se menšiny mezi sebou příliš nemilují, teď jsou ale menšiny jednotné a shodují se v tom, že je čas na to mluvit o míru.

Reklama

Doporučované