Hlavní obsah

Zlínská filharmonie nahradí koncerty zrušené kvůli koronaviru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů odehraje v náhradních termínech abonentní koncerty, které musela zrušit kvůli epidemii koronaviru. Koncerty se uskuteční zejména na konci června a v srpnu.

Článek

„Jsme jednou z mála filharmonií v České republice, které jdou touto cestou, většina našich kolegů neodehrané koncerty zrušila,“ řekl dnes na tiskové konferenci ve Zlíně ředitel filharmonie Josef Němý.

Filharmonie odehraje 11 ze 14 plánovaných koncertů, neuskuteční se výchovné koncerty pro školáky a zahajovací koncert festivalu Talentinum, na který měla na konci dubna přijet z Velké Británie sólistka Gabriela Demeterová. Filharmonie chce naplánované koncerty podle ředitele odehrát i kvůli odpovědnosti k posluchačům, zanedbatelná není ani finanční stránka.

„Pokud bychom neodehráli všechny koncerty, ztráta by pro nás byla asi 900.000 korun. Při našem plánu se dostáváme na ztrátu 300.000 korun, což při našem rozpočtu přes 70 milionů bude určitě zvládnutelné,“ uvedl ředitel.

Posluchači podle něj snahu filharmonie ocenili, již nyní si předplatné na příští sezonu koupilo 90 procent letošních předplatitelů. Filharmonie chce podle Němého také vyjít vstříc dirigentům a sólistům, kteří jsou osoby samostatně výdělečně činné a přišli o výdělky, také proto chce filharmonie koncerty odehrát.

První koncert v náhradním termínu se uskuteční 17. června, 25. a 26. června jsou na programu koncerty Operní gala nabízející slavné operní árie. Koncerty se měly původně konat na začátku března, kdy však filharmonie musela být zavřená. Orchestr ale stihnul koncert natočit pro rozhlas. „Bylo to pro nás velmi náročné období, koncerty byly vyprodané, zavedením nouzového stavu jsme museli ze dne na den všechno skončit,“ uvedl Němý.

Orchestru odpadly také koncerty v zahraničí, nyní se domlouvají podzimní koncerty ve Vídni, na Slovensku či v Německu. „Uvidíme, jaká bude situace. Na druhé straně velké festivaly v Česku mají zájem o koncerty v září, tam máme velký přetlak, ale snažíme se to pokrýt a i tam si zahrát,“ uvedl ředitel.

Letošní léto bude podle něj pro orchestr zcela jiné, dovolené pro hráče skončí již v polovině července. „Po těch třech měsících nehraní to ale hráči berou a těší se,“ uvedl ředitel. Hráči začali tento týden zkoušet, zatím individuálně nebo ve skupinách, od 22. června začnou zkoušky celého orchestru.

Reklama

Doporučované