Hlavní obsah

Zlínská nemocnice přes vytíženost částečně obnoví plánované operace

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice začne s operacemi prakticky všech chirurgických oborů, ale v malém objemu, operovat se budou hlavně pacienti, kteří nebudou potřebovat pooperační intenzivní péči. Odloženo bylo přes 2000 výkonů.

Článek

Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně přes velkou vytíženost kvůli pacientům s covidem-19 od příštího týdne částečně obnoví plánované operace. „Víme, že naši pacienti na své operace čekají a že toto manko budeme dohánět řadu měsíců a v některých případech i mnohem déle,“ řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

„Začít chceme od příštího týdne, zatím ovšem jen v omezeném režimu, kdy mírně navýšíme kapacitu sálů právě pro plánované výkony a prostor si rozdělí prakticky všechny chirurgické obory. Prováděny budou výkony, po kterých pacienti nepotřebují intenzivní péči, protože tam máme zatím kapacity stále naplněné v souvislosti s koronavirem. Přednost dostanou operace pacientů, u nichž už hrozí zhoršení jejich zdravotních potíží do té míry, že mohou přerůst až v trvalé následky, které už nebudou řešitelné operační cestou, jako je například ztráta hybnosti končetin, neztišitelné bolesti páteře a podobně,“ uvedl Havrlant.

V nemocnici je od začátku března kolem 150 pacientů s covidem. „Naposledy jsme taková čísla zaznamenali na konci ledna, kdy v kraji pomalu opadala třetí vlna pandemie. Plánované operace jsme byli nucení odkládat už během jarní vlny pandemie, ne ve všech oborech se během letních měsíců podařilo tuto ztrátu dohnat. Od podzimu už fungujeme v tomto omezeném režimu prakticky nepřetržitě, roli hraje i skutečnost, že jsme patřili během druhé i třetí vlny pandemie k nejvytíženějším nemocnicím. Většinou jsme plánované výkony museli zastavit už před vyhlášením jejich plošného zákazu,“ uvedl mluvčí.

Nemocnice kromě covidové péče dosud prováděla jen neodkladné operace u akutních nebo onkologických pacientů. Odloženo již bylo přes 2000 výkonů. „Největší podíl z nich připadá na obory jako jsou ortopedie, urologie, otorinolaryngologie, jejichž lůžková oddělení se opakovaně transformovala na covidové stanice, ale i neurochirurgie, chirurgie, stomatochirurgie nebo gynekologie,“ řekl Havrlant.

Ostatní krajské nemocnice zatím obnovu operací neplánují. „Vytížení JIP je tak vysoké, že by každá náročnější operace mohla pacienty ohrozit právě nedostupností intenzivní péče. Plánovat začneme od těch jednodušších výkonů s minimální předpokládanou délkou hospitalizace a s minimálním nebo spíše žádným požadavkem na intenzivní péči. Začneme s velmi omezeným počtem operací, protože počet volných lůžek pro necovidové pacienty je stále poměrně nízký,“ uvedl náměstek pro léčebnou péči Vsetínské nemocnice Martin Metelka.

Podobně je tomu v Kroměřížské a Uherskohradišťské nemocnici. „Vzhledem k počtu covid pozitivních pacientů zatím o obnově plánované péče neuvažujeme, pokud ano, jednalo by se o výkony, které nebudou následně vyžadovat intenzivní péči,“ uvedla mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčková.

Reklama

Doporučované