Hlavní obsah

Zlínské Alzheimercentrum připravilo projekt zasílání pohlednic

Foto: Pixabay.com

Symbolická kytice klienty zlínského Alzheimercentra jistě potěší.

Reklama

Projekt nese název „Pohlednice k MDŽ, pohlednice pro Alzheimer“. Chce jím oslovit veřejnost a upozornit na problematiku lidí, kteří jsou nemocní nevyléčitelnou Alzheimerovou chorobou.

Článek

Klienti centra mají kvůli pandemii koronaviru již rok omezený kontakt se svými blízkými, proto je dopis, obrázek či zpráva zajisté potěší. Nápad vznikl minulý rok, kdy pracovníky centra napadlo udělat klientkám zařízení radost s nadcházejícím Mezinárodním dnem žen. Spíše přes rodiny a přátele jim v omezeném počtu posílali pohlednice. „Radost to byla obrovská, věděly, že na ně někdo myslí, a oživilo to jejich vzpomínky na dobu, kdy se MDŽ slavilo ve velkém stylu,“ uvedla Pavla Staňková, ředitelka Alzheimercentra Zlín.

Centrum nyní plánuje tuto formu rozšířit a zapojit do projektu více lidí. Klienti zařízení byli během roku v podstatně omezeném kontaktu se svými nejbližšími. Jsou prakticky v izolaci, nemůžou chodit do přírody, jezdit na výlety. Přes maximální snahu jim personál rodinu a blízké nahradit nemůže.

Alzheimercentrum proto vyzval obyvatele kraje, aby poslali pacientům pohlednici s pozdravem. Můžou napsat jak k MDŽ, tak poslat jakýkoliv jiný pohled. A nezapomenout, že v řadách obyvatel centra jsou i muži. Konkrétní jména (křestní) jsou zveřejněna na Facebooku a webu centra. Lze poslat i pohlednice bez jména, klienti si pak zaslané pozdravy a přání vystaví a společně přečtou. Alzheimercentrum Zlín má kapacitu asi 150 klientů.

Reklama

Doporučované