Hlavní obsah

Zlínské divadlo přes uvolnění opatření zatím hrát nezačne

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Městské divadlo Zlín přes uvolnění opatření v souvislosti s epidemií koronaviru zatím nezačne hrát, a to ani na svých menších scénách. V prohlášení zaslaném ČTK to dnes uvedl ředitel divadla Petr Michálek.

Článek

Přísné podmínky proti šíření koronaviru by podle něj neumožnily poskytnout divákům dostatečný komfort a s omezeným počtem diváků by divadlo jen prohlubovalo svou finanční ztrátu. Hrát se zatím nebude ani ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Ačkoli je od dnešního dne umožněno uskutečnit akce do 100 diváků včetně divadelních představení, Městské divadlo Zlín podle Michálka hrát nezačne ani na svých menších scénách. „Daná kapacita 100 návštěvníků je totiž jen jedním z mnoha přísných opatření. Pokud je máme splnit všechny, je kvalitní zážitek z živého umění, jakým divadlo je, téměř nemožný jak pro herce, tak pro diváky. Návštěvníkům divadla za současných podmínek nemůžeme poskytnout dostatečný komfort,“ uvedl Michálek.

Kdyby divadlo za současných podmínek hrálo, po započítání nákladů by podle něj každé představení jen prohlubovalo finanční ztráty divadla.

„Plně se ztotožňujeme s prohlášením Asociace profesionálních divadel ČR, která apeluje na změnu současných podmínek, a také na umožnění letních exteriérových divadelních produkcí,“ uvedl ředitel. Divadlo chce divákům nabídnout své tituly na nové letní scéně za divadlem.

V divadle měl dnes začít 25. ročník mezinárodního festivalu Setkání Stretnutie. „Místo toho, aby se chystala scéna pro herecké bardy Milana Lasicu a Bolka Polívku s jejich představením Klíště, je na jevišti Velkého sálu pusto a prázdno. Nejen festivalovou atmosféru odsunula koronaviová pandemie na neurčito,“ uvedl Michálek.

Uzavřeno pro veřejnost zůstává také Slovácké divadlo. „Moc rádi bychom se za diváky vrátili, ale ta rozvolnění jsou tak nešikovná, že se nám to bohužel vůbec nevyplatí. Abychom nemuseli na představení doplácet, musela by vstupenka stát alespoň 800 korun, a to nemůžeme po našich divácích samozřejmě chtít. Věříme ale, že vláda své rozhodnutí brzy přehodnotí,“ sdělil dnes ČTK herec a mluvčí uherskohradišťské scény Josef Kubáník.

Ředitel Slováckého divadla Michal Zetel už dříve ČTK řekl, že scéna chce v červnu uvést dvě premiéry inscenací, které na jaře začala připravovat. Jde o komedii Prokletí nefritového škorpiona v režii Zdeňka Duška a hru Deskový statek v režii Igora Stránského. Uskutečnit by se měly i s omezeným počtem diváků.

Reklama

Doporučované