Hlavní obsah

Ve Francii vyšlo do ulic na 150 tisíc lidí. V Paříži policie zasáhla slzným plynem

Ve Francii opět protestuje hnutí žlutých vest.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Francouzští labouristé a hnutí žlutých vest na 1. máje protestovali proti politice prezidenta Emmanuela Macrona. V Paříži vyšly protestovat desítky tisíc lidí, zhruba 250 z nich policie zadržela.

Článek

Jen několik dnů poté, co prezident Macron oznámil svoje návrhy na změnu zákonů včetně snížení daní v hodnotě přibližně pět miliard eur, vyšly stovky tisíc Francouzů do ulic. V Paříži jich byly desítky tisíc a policisté proti protestujícím zasáhli slzným plynem.

Podle agentury Reuters se pokusili rozehnat skupinu maskovaných demonstrantů, která se vytvořila na začátku tradičního májového pochodu. Někteří z protestujících na policejní zásahy reagovali odvetnými útoky. Na záběrech z protestů jsou vidět četné potyčky mezi protestujícími a policií.

V ulicích francouzské metropole bylo kvůli plánovaným demonstracím nasazeno přes 7400 policistů a četníků, úřady totiž počítaly s účastí jednoho až dvou tisíc radikálních aktivistů. Policisté ve městě provádějí náhodné kontroly zavazadel, některé obchody pro jistotu zabednily výlohy.

Prvomájových demonstrací se po celé Francii účastní přes 150 tisíc lidí, uvedla policie. V Paříži vyšlo podle odhadů médií do ulic přibližně 40 tisíc demonstrantů.

Francouzská policie už v úterý varovala, že by májový průvod mohly narušit střety s levicovou anarchistickou skupinou známou pod názvem Černý blok. Radikálové se před Prvním májem svolávali na sociálních sítích.

První vážnější střety policie a radikálů se odehrály poblíž železničního nádraží Montparnasse, odkud ve středu odpoledne právě vycházel hlavní pochod organizovaný odbory směrem k italskému náměstí na jihu Paříže. Proti maskovaným demonstrantům, kteří na policii házeli kamení a další předměty a kteří poničili zaparkovaná auta, tam policisté několikrát použili slzný plyn.

Zraněn byl dosud nejméně jeden policista, a to při pozdějších potyčkách před nemocnicí Pitié-Salpêtriére, uvedl list Le Monde.

Policie nařídila téměř šesti stovkám obchodů a restaurací, které se nacházejí podél trasy hlavního protestního pochodu, aby preventivně zavřely. Uzavřené jsou i některé přilehlé stanice metra.

„Není to tak, že bychom situaci přehnaně dramatizovali… Existuje skutečné riziko,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci ministr vnitra Christophe Castaner. Prezident Emmanuel Macron vyzval bezpečnostní složky k razantní reakci, jestliže propukne násilí.

K přijetí mimořádných bezpečnostních opatření přiměly úřady obavy z opakování loňských násilností při demonstracích, které poznamenaly násilné střety, ničení obchodů a zapalování automobilů.

Policie podle posledních zpráv francouzské televizní stanice BFMTV zadržela na 250 lidí. Kromě metropole se další protestní akce konají také ve většině dalších významných francouzských měst – od Lille až po Marseille.

Prvomájové protesty však zaznamenala řada velkých měst po celém světě. Zhruba 2000 kritiků Kremlu vyšlo do ulic v Petrohradu a celkově v ruských městech policie zatkla stovky lidí, kteří se zúčastnili nepovolených shromáždění a kritizovali ruského prezidenta Vladimira Putina.

V Německu na několika místech policie zasahuje proti protestům krajně pravicových neonacistických skupin. Ve Španělsku pochodovali pracující ulicemi velkých měst, aby upozornili na své požadavky dřív, než premiér Pedro Sánchez zahájí povolební rozhovory o složení vládní koalice. Průvody se  konají i v Itálii, Řecku, Turecku i na Kubě.

Reklama

Doporučované