Hlavní obsah

Zmatek. Hospody radši do jara zavřou, kritizuje rozvolnění šéf svazu

Za jakých podmínek budou otevírat obchody a restaurace? Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu, byl hostem Byznysu.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Vánoce a advent prožijeme v dlouhých frontách před obchody. Vevnitř bude přitom poloprázdno. A hospody? Ty za nových opatření podle prezidenta Svazu obchodu Tomáše Prouzy radši neotevřou vůbec, až v březnu.

Článek

Ministři Karel Havlíček a Jan Blatný (oba za ANO) představili systém, podle kterého se budou rozvolňovat uzavřené obchody a restaurace. Znovu otevřou, pokud v novém systému uvolňování a zpřísňování opatření klesne stupeň rizika na trojku. „Máme velkou šanci realizovat předvánoční nákupy, kdy to bude, to záleží na každém z nás,“ řekl ministr Havlíček. O disciplíně klientů ale příliš není přesvědčen prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Jsou předvánoční tržby zachráněné?

Rozhodně nejsou ani náhodou. Ze dvou důvodů. Tím prvním je to, že řadu měsíců se Češi bojí, výrazně šetří, máme tady nejvyšší míru úspor v historii Česka. A druhý a asi větší problém je, že vláda zatím k rozvolňování přistupuje velmi opatrně. Obchody a služby jsou opět obětí restrikcí, zatímco průmyslu se nedotýká vůbec nic. A limit počtu zákazníků v obchodech () je nastavený tak nesmyslně, že to bude znamenat, že zhruba čtvrtina lidí bude stát fronty před obchody, budou se na sebe mačkat - místo toho, aby si mohli v klidu nakoupit.

Jak přesně jsou ta opatření napsaná, že podle vás kvůli nim lidé budou muset venku tvořit dlouhé fronty?

Zejména v tom třetím stupni z pěti, do kterého zřejmě směřujeme, ze všech vyjádření ministra Blatného vyplývalo, že Vánoce bychom měli prožít právě v tom třetím stupni, tak je nastaven limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Německo, které uvažovalo podobně o omezení počtu lidí, používá jen 10 metrů čtverečních. Tento návrh tam prošel dlouhou diskuzí a analýzami.

Německo zároveň prodlužuje prodejní dobu, aby se rozložil počet lidí v obchodech. Česko zvolilo 15 metrů čtverečních z důvodů, které naprosto nechápeme a opakovaně jsme žádali vysvětlení, proč to tak je. A zároveň pořád ještě přetrvávají různá omezení prodeje.

Takže se zákazníci naopak budou kumulovat?

Lidé se budou kumulovat. Co znamená 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka? Pokud vezmu průměrnou samoobsluhu na menším městě, tak tam by čekalo před vchodem zhruba 40 lidí přibližně půl hodiny.

U větších obchodů a hypermarketů ve městech ve frontě může být 200 lidí a budou čekat téměř hodinu. Pokud budete muset fronty nějak řídit, mít lidi seřazené v dvoumetrových rozestupech, tak to zabere obrovské množství plochy. Třeba třetinu parkoviště, které už je stejně naplněné, takže tady mimo jiné ještě vznikne i dopravní kolaps.

Prostě nevěřím tomu, že lidé budou disciplinovaně hodinu čekat na vstup do obchodu.

Čtvrtinu zákazníků nepůjde obsloužit

Co se týká prodloužení otevírací doby obchodů, s tím se nepočítá? Bude pouze na vás, obchodnících?

My jsme na to připraveni. Ještě nedávno jsme to dělali, dokud to vláda nezakázala, když stanovila povinné zavření v osm hodin večer. Řada obchodů předtím prodlužovala otevírací doby, o třetinu narostl počet lidí, kteří chodili mimo špičky. Chovali se rozumně. Omezovali svá rizika. Vláda to tehdy zakázala. Omezení otevírací doby snad v nových opatřeních nebude.

Druhý velký problém, který mám s tím, co představil pan ministr Blatný, je to, že ta tabulka (tzv. PES, nový systém hodnocení rizik) je jenom nějaké doporučení. Neprošlo to vládou, vláda o tom nijak nehlasovala. Není to vlastně závazný materiál. Takže tady sice pan ministr prezentuje něco, co má výrazně ovlivnit fungování celé společnosti, ale vláda ani neměla odvahu to celé odsouhlasit.

Takže předpokládáte, že systém bude ještě muset odsouhlasit vláda, aby tato pravidla platila?

Bezpochyby bude muset vláda napsat konkrétní opatření pro jednotlivé stupně, pro obchod, ale třeba i pro restaurace, delší než jedno obecné heslo v tabulce.

A tam budou stanoveny provozní detaily, které rozhodnou o tom, jak složité nebo jednoduché bude ta opatření naplnit.

Zatím vám tedy není úplně jasné, kdy a případně za jakých okolností budete moci otevřít ať už obchody nebo služby?

Já jsem z vyjádření ministra Blatného pochopil, že budeme čekat vždycky minimálně sedm dní, než se budeme moct posunout do volnějšího režimu. Na druhou stranu tři dny zhoršení budou znamenat skok do přísnějšího režimu.

Ale pokud budeme někde na pomezí třeba třetího a čtvrtého stupně, tak to může znamenat, že jeden týden budou restaurace otevřené, druhý týden budou zavřené, o týden později se zase otevřou. Já se obávám, že to bude jenom takový zmatek, že se v tom už vůbec nikdo nevyzná.

A hlavně se na to ani nebude možné reálně připravit, protože nemůžete třeba nakupovat zásoby, když nevíte, jestli za týden budete zase zavření nebo ne.

Nový režim pro restaurace: otevřít, zavřít, otevřít...

Takže to podle vás povede k tomu, že restaurace raději úplně zavřou?

Já se obávám, že restaurace raději úplně zavřou. Samozřejmě řada z nich doufala, že aspoň částečně bude ten provoz na celé vánoční období obnoven. Z toho, co jsme dneska slyšeli, tu jistotu rozhodně mít nebudou. Opravdu se může stát, že na týden otevřou a budou zase zavřeny. A v tu chvíli řada provozovatelů říká, že prostě raději zavřou až do jara příštího roku. A budou plánovat otevření třeba v březnu, v dubnu příštího roku.

Na druhou stranu ministr průmyslu Karel Havlíček avizoval, že se otevřou všechny obchody naráz. Není tohle pro vás dobrá zpráva?

Tohle rozhodně dobrá zpráva je. A já jsem rád, že se tady povedlo vládu přesvědčit, aby už nerozhodovala, kdo bude otevřený a kdo bude zavřený. To byl jeden z našich základních požadavků.

Pokud se otevře, tak se musí otevřít všechny typy obchodů.

Na druhou stranu, pokud bude platit limit 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka, tak to opravdu znamená, že zhruba 25 procent zákazníků nepůjde obsloužit, takže sice vláda na jednu stranu říká a předstírá „my otevřeme“, ale v reálu to znamená stovky lidí stojících venku na mrazu a čekajících desítky minut na to, aby si mohli nakoupit.

Vy jste říkal, že za Svaz obchodu jste navrhovali 10 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Je to skutečně takový rozdíl? Chápete přece, že vláda se snaží omezit počet lidí uvnitř obchodů na to minimum.

Zaprvé, obchody nikdy nebyly zdrojem nákazy. Potvrdili to opakovaně všichni tři poslední ministři zdravotnictví a potvrzuje to ministr průmyslu a obchodu. To, co chce vláda teď přijmout, bude znamenat poloprázdné obchody, aniž by to snižovalo nějaké riziko.

Naopak tím vláda namačká lidi před vchody v chladném počasí, což zejména pro starší lidi bude velmi problematické. Já si neumím představit, jak se budeme chovat k důchodci, který přijde a uvidí před sebou frontu na vstup do potravin na 40, 45 minut. To jsou prostě neřešitelné problémy, do kterých nás vláda dostává. A přitom pro to není jediný důvod.

Jak to funguje v Německu, kde je limit volnější?

V Německu se dva měsíce intenzivně diskutovalo, jaký ten limit má být. Je na to řada velmi detailních epidemiologických studií, kdy těch 10 metrů čtverečních vychází jako rozumný kompromis, aby se lidé nepotkávali v nějaké masovější míře v obchodech. Tady česká vláda vlastně jenom smetla se stolu velké detailní vědecké analýzy a řekla: My si prostě myslíme.

To je věc, která je nepřijatelná, jde prostě o pohrdání fakty. Založit to na nějakém pocitu nějakého konkrétního člověka, aniž by si to dokázali obhájit.

Dostanou tím do problémů nejenom obchody, ale i zákazníky, kteří budou namačkáni někde před vchodem a budou muset čekat, než se na ně dostane.

Zavíračka hospod v osm nedává smysl

Jaká jsou opatření, která budou muset splňovat jednotlivé služby? Víme už něco víc?

Většinou to jsou režimová opatření, větší dezinfekce, častější kontrola. U restaurací se uvažuje v prostředních stupních opatření o omezení kapacity a otevírací doby.

Tady jsme na rozpacích z toho, jestli je skutečně smysluplným řešením, že se nemůžete jít najíst v osm hodin večer.

Rozuměl bych přísným pravidlům pro bary, rozuměl bych přísným pravidlům pro diskotéky. Prostě tam, kde se výrazně pije alkohol. V restauraci, kde si lidé sednou a chtějí se najíst, to úplně smysl nedává.

Vláda tedy počítá s tím, že restaurace, pokud by to situace dovolila, by byly otevřené do osmi hodin večer?

Přesně tak. Do osmi večer s nějakou omezenou kapacitou. A tady je zase ekonomická otázka, jestli se vůbec vyplatí za takové situace otevírat, nebo tu restauraci nechat zavřenou.

U služeb už známe nějaký podrobnější jízdní řád, které služby by se mohly otevřít nejdřív, které později a kdy případně?

Já doufám, že tady vláda řekne, že není problém služby s nějakými hygienickými limity otevřít opět co nejdřív.

Problém je, že tak, jak jsem si zběžně procházel tu tabulku, tak velmi nekonzistentní jsou sektory, které budou mít otevřeno.

Zatímco sportovní akce budou relativně volné, jiné veřejné akce, třeba konference, budou naopak velmi omezené. Takže bude potřeba dořešit, proč má mít někdo výhodu proti někomu jinému.

Každopádně advent letos nebude stejný jako třeba před rokem?

Já se obávám, že nikoliv. Je to vidět vlastně i na tom, že řada měst ani nechce povolit vánoční trhy. Bojí se toho, co by se mohlo stát. Takže se obávám, že šance zajít si někam na náměstí, koupit si svařené víno a stát chvíli pod vánočním stromkem v řadě měst ani nepůjde.

Reklama

Doporučované