Hlavní obsah

Zmatky kolem respirátorů. Teď na ně dosáhne jenom ministerstvo

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zpřísnilo omezení prodeje respirátorů.

Reklama

Úřad ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) během pár dnů změnil nařízení o prodeji respirátorů. V důsledku nového postupu se například na domovy důchodců dostane až naposled. Byť právě seniory podle současné znalosti COVID-19 ohrožuje nový druh koronaviru nejvíce.

Článek

Respirátory typu FFP3 účinně chrání před virovým onemocněním. V současnosti jsou ale nedostatkovým zbožím, a to nejen pro veřejnost, ale i nemocnice a další zdravotnická zařízení.

Stát začal jejich prodej regulovat, aby kvůli překupníkům a masovému zájmu zákazníků nechyběly respirátory lékařům a zdravotníkům. Postup ministerstva ale některým zdravotnickým zařízením zamotal hlavu.

Ve středu vydal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch opatření, kterým volný prodej respirátorů zakázal. Stále je ale od výrobců mohla nakoupit akreditovaná zdravotnická zařízení, akreditovaní poskytovatelé sociálních služeb a složky Integrovaného záchranného systému.

O dva dny později ministerstvo vydalo nové mimořádné opatření, kterým předchozí opatření zrušilo. Respirátory a roušky mohou od pátku výrobci prodávat pouze samotnému ministerstvu nebo prodejcům, kteří je opět prodají pouze státu.

Ti, kteří zásobují například nemocnice či zařízení sociálních služeb, se tedy nově k respirátorům nedostanou, byť potřebnou akreditaci mají.

Na zmatky upozornil v posledních dnech například bývalý protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Na svém Facebooku sdílel dopis od zaměstnance Pečovatelského centra Praha 7, který si stěžoval na zmatečný přístup ministerstva. Tam se obrátil, když mu výrobce prostředků napsal, že mu bohužel nemůže vyhovět, neboť vše vykupuje jen ministerstvo. Úřad však na dotaz pracovníka odpověděl, že s potřebnou akreditací mu mají být respirátory vydány. Dostal se tak do začarovaného kruhu.

V sobotu pak ministerstvo vydalo ještě nařízení, podle kterého do povinné karantény po návratu z Itálie nemusí řidiči nákladní dopravy, musí ale v práci používat respirátory.

Ty ovšem v Česku nyní – a zřejmě ani v dalších týdnech – sami pořídit nemohou.

Ohrožení senioři poslední ve frontě

„V tuhle chvíli je stanovena řada priorit. Je to (ochranné pomůcky) dominantně pro resort zdravotnictví. Máme kapacitu, kterou se podařilo dohodnout, už rozplánovanou… To zásobování bude nastaveno tak, že v podstatě za 14 dnů by mělo být v režimu. V tuto chvíli máme určitý obolus zhruba 180 000 respirátorů, které budeme uvolňovat příští týden,“ uvedl v sobotu náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Kolem 90 tisíc pomůcek dostanou nemocnice, 15 tisíc praktici pro děti i dospělé, další pak zubaři, hygienici a záchranáři. Následovat by měli ambulantní specialisté.

Po zdravotnících by se měly dostat na řadu domovy pro seniory, pacienty s demencemi či pro postižené a další zařízení sociálních služeb. Jejich požadavky by mělo podle Prymuly shromáždit Ministerstvo práce, poté by je mělo předat resortu zdravotnictví.

„V průběhu následujícího týdne by měly být jasné kapacity, které jsou potřeba,“ dodal náměstek.

Už v pátek uvedl, že nasmlouvaná měsíční produkce s výrobci bude určena jen pro zdravotníky a v prvním měsíci by mělo ministerstvo zajistit 160 tisíc respirátorů. Zařízení sociálních služeb by tak pomůcky měla dostat až za několik týdnů.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) či odbory sociální péče poukazují na to, že nákaza novým koronavirem nejvíc ohrožuje seniory a případná nemoc COVID-19 u nich má nejzávažnější průběh.

V seniorských domovech žije 65 tisíc lidí. Dalších asi 100 tisíc osob využívá terénní sociální služby.

V České republice je od nedělního odpoledne potvrzených 31 případů nákazy novým typem koronaviru.

Reklama

Doporučované