Hlavní obsah

Změny v daňovém balíčku: ještě víc peněz z automatů, zdražení na katastru zůstává

S čím počítá původní vládní balíček: chystané změny daní.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci rozpočtového výboru měnili vládní návrh zákonů, kterým chce stát víc zdanit alkohol, tabák, hazard a další oblasti.

Článek

Z vládního daňového balíčku by mohlo zmizet navrhované zdanění plynu určeného pro vytápění v domovních kotelnách. Plyn pro domovní kotelny je od energetické daně dosud osvobozený a vláda chce toto osvobození zrušit. Sněmovní rozpočtový výbor, který vládní daňový balíček posuzoval, však doporučil, aby osvobození bylo zachováno.

Odpůrci tohoto návrhu argumentují tím, že by zdražil vytápění stovkám tisíců domácností. Ministryně financí Alena Schillerová řekla po hlasování, že chce o tomto návrhu ještě jednat v úterý na poslaneckém klubu vládního hnutí ANO.

Anketa

Jste pro vyšší daně z tabáku, alkoholu a loterií?
Ano
48 %
Ne
52 %
Celkem hlasovalo 33112 čtenářů.

Výbor doporučil také úpravu té části, která zdaňuje výhry z hazardu. Vláda navrhuje zdaňovat výhry nad 100.000 korun. Výbor ale přijal návrh zvýšit tento limit až nad milion korun. V případě zdanění hazardu přijal výbor návrh poslanců Romana Onderky (ČSSD) a Jiřího Dolejše (KSČM), který zvyšuje sazbu daně z her na automatech z nynějších 35 na 38 procent. U loterií, kurzových sázek a totalizátorových her mají sazby zůstat na současných sazbách (23, resp 25 procent), zatímco vládní návrh počítá s 30 procenty.

Výbor nepodpořil pozměňovací návrh, který zachovává na současné úrovni poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Vláda ho chce zvýšit ze současné tisícikoruny na dvojnásobek. Argumentuje inflací a vyššími náklady spojenými s vyšší ochranou nemovitostí před podvody.

Reklama

Doporučované