Hlavní obsah

Změny v Maďarsku. Vláda zrušila univerzitní obor i podporu stavebního spoření

Kontroverzní změny v Maďarsku: Vláda zrušila příspěvky na spoření a vysokoškolský oborVideo: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Opozice i univerzity nové zákony kritizují. Zrušení podpory stavebního spoření prý povede v důsledku až k masovější emigraci, za zrušením oboru gender studies je pak údajně spíš boj proti Georgi Sorosovi.

Článek

Maďarsko překvapivě ruší státní podporu stavebního spoření. Změnu zákona dnes podle agentury DPA v parlamentu schválila vládní většina. Motivem by podle některých expertů mohla být snaha vlády pomoci spřáteleným oligarchům získat nové klienty pro jimi nabízené finanční nástroje. Kabinet krok zdůvodnil tím, že státem podporované smlouvy o stavebním spoření nesloužily svému účelu a pomáhaly stavebním spořitelnám k „výjimečným ziskům“.

Stavební spoření s podporou státu bylo v Maďarsku zavedeno podle německého vzoru v roce 1997. Stát na něj doposud poskytoval příspěvek až 72 000 forintů (5 770 Kč) ročně. Díky této podpoře bylo podle agentury DPA možné docílit až desetiprocentního výnosu za rok.

Podle maďarských médií se před mnoha pobočkami stavebních spořitelen dnes tvořily dlouhé fronty. Již uzavřených smluv se změna zákona nedotkne.

Opoziční strany změnu zákona kritizují, podle jejich názoru ještě zhorší situaci na trhu s bydlením, urychlí emigraci a znemožní růst počtu obyvatel.

Kromě příspěvků na stavební spoření si vláda Viktora Orbána posvítila i na obor gender studies – který zakázala vyučovat na univerzitách. Obor se zaměřuje na zkoumání kulturně vzniklých rozdílů mezi muži a ženami.

Vláda svůj záměr oznámila už v létě a argumentovala tím, že o obor je velmi malý zájem. Šéf úřadu vlády Gergely Gulyás ale tehdy jasně sdělil, že důvod pro zrušení oboru je hlavně ideologický. „Maďarská vláda je jasně přesvědčena, že lidé se rodí buď jako muži, nebo jako ženy. V životě si pak vedou podle svého uvážení co nejlépe, ale kromě toho maďarský stát nechce utrácet veřejné prostředky na vzdělávání v tomto oboru,“ řekl.

Orbánova vláda hájí konzervativní hodnoty a opakovaně se například zaštiťuje návratem ke křesťanským hodnotám a podporou „tradiční rodiny“. Zástupci univerzit ale její krok kritizují jako nepřípustné zasahování do akademických svobod. Genderová studia se v současnosti vyučují na státní univerzitě ELTE a na Středoevropské univerzitě (CEU), kterou založil americký finančník maďarského původu George Soros, se ocitla pod velkým tlakem maďarské vlády jako celek, protože podle ní nesplňují požadavky nového vysokoškolského zákona. Tlak na CEU je součástí boje proti údajnému nepřátelskému vlivu Sorose na vývoj v Maďarsku. Orbán například Sorose obviňuje, že řídí masový příliv migrantů do Evropy.

Reklama

Doporučované