Hlavní obsah

Zmije letos uštkla už 15 lidí. Zoolog radí, jak ji poznat podle zorniček

Letní ráno: Zmije letos uštkla už 15 lidí. „Zachovejte klid, omezte pohyb a vyhledejte lékaře,“ radí zoolog Daniel Koleška.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zmijího uštknutího v Česku přibývá. Lékaři letos evidují nejméně 15 případů, což je pouze o osm méně než za celý loňský rok. Zmije zaútočí v případě ohrožení. V případě kousnutí je důležité vyhledat lékaře a co nejméně se hýbat.

Článek

Lidé si stále pletou zmiji obecnou s užovkou hladkou, které jsou si podobné svým zbarvením. „Zcela bezpečně poznáme užovku, že má v oku kulatou zorničku, kdežto zmije má svislou,“ říká Daniel Koleška z Katedry zoologie a rybářství České zemědělské univerzity.

Zmije má klikatou čáru, ale může být i zcela černá nebo mít jiné zbarvení, proto se to nedá poznat přesně.

„Když potkáte v přírodě hada, podívejte se na něj hezky z dálky, vyfotťe na telefon a určujte ho až doma. Hlavně se hada nesnažte chytat nebo jakýmkoliv způsobem utiskovat,“ radí zoolog Koleška.

Na zmije můžeme nejčastěji narazit v horách a v podhůří na kraji lesů, kde jsou podmáčené louky a hromady kamení a větví, které hadům poskytují úkryt. Přelom srpna a září je obdobím, kdy se klubou zmijí mláďata. I maličké zmije ovšem disponují jedem.

Za posledních dvacet let v Česku na zmijí uštknutí nikdo nezemřel. Lidský organismus ale reaguje na zmijí uštknutí různě. „Může se stát, že je člověk na jed alergický a v tom případě reakce postupují velice rychle,“ varuje zoolog.

Co dělat v případě uštknutí zmijí?

Při každém uštknutí je potřeba vyhledat lékařskou pomoc. Nejdůležitější je zajistit, aby se dotyčný co nejméně hýbal a dostat ho co nejrychleji k lékaři. K šíření jedu pomáhá stres, ale také káva a alkohol. Důležité je zachovat klid. Dříve se doporučovalo ránu rozříznout či vysát. Dnešní vědomosti říkají – nedělat s tím nic. Pokud možno postiženou končetinu jen fixovat a zamezit pohybu.

Podrobnosti v úvodním rozhovoru s Danielem Koleškou. Interview je je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:
Uštknutí

Doporučované