Hlavní obsah

Žonglér Filip Zahradnický zahájil mezinárodní festival Cirkopolis

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Premiéra představení žongléra Filipa Zahradnického, streamovaného z pražského Paláce Akropolis, dnes zahájila 8. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirkopolis.

Článek

Umělec, který si jako první Čech odnesl z loňské pařížské přehlídky Cirque de Demain dvě ocenění, v sólovém představení Collection of Sceptical Pleasures nabídl abstraktní koláž obrazů a scén inspirovaných zbytečností a nezbytností umění. Premiéra se uskutečnila bez diváků. Program festivalu se 9. až 12. února přesune na pražskou náplavku.

Zahradnický předvedl před kamerami a prázdným sálem mimo jiné žonglování s velkým květináčem, umělohmotnou bustou, nafukovacím balonkem, kovovou obručí nebo míčky. K vytváření různých scén za hudebního podkresu využil také ventilátor a šátky. Premiéra se uskutečnila bez diváků. Přítomni byli pouze vybraní novináři, štáb a organizátoři festivalu. Přítomnost v sále byla pro novináře podmíněna nošením respirátoru. Členové štábu a organizátoři se museli vedle respirátoru prokázat také negativním testem na koronavirus. V sále byli rozmístěni s velkými rozestupy.

Program festivalu se od 9. do 12. února přesune na pražskou náplavku za sklo do kobky číslo deset do sídla (A)Void Gallery. První z večerů bude patřit performanci Fish Eye akrobatky Elišky Brtnické, která volně navazuje na představení Opticon. Za doprovodu audiovizuální instalace odehraje tři pohybové improvizace ztvárňující příběh o rybě ztracené v hloubce dvojrozměrnosti. Co se stane, když ožije veškerý nábytek, ukáže v představení Obývací pokoj performer a klaun Lukáš Karásek. Dále na diváky čekají fragmenty z nového představení Collection of Sceptical Pleasures žongléra Zahradnického. Jako poslední v kobce uvedou představení Roselyne a její květina. Divadelně-taneční sólo performerky francouzsko-portugalského původu Cécile da Costaové je o ženě, která hledá své místo v životě.

„Naším cílem je nabídnout divákovi živé umění v této přetěžké době a vybídnout performery k trochu jinému způsobu tvorby. Ti se tentokrát stanou takovou oživlou výtvarnou instalací. Jelikož nechceme nikoho ohrozit, celý festivalový tým i umělci budou testováni. Diváky žádáme a budeme žádat o nošení respirátorů, dohlížet budeme samozřejmě i na bezpečnou vzdálenost,“ uvedla umělecká ředitelka Cirkopolis a Centra pro nový cirkus CIRQUEON Šárka Maršíková. „Představení na náplavce jsou zdarma. Podpořit festival bude možné zakoupením dárcovské vstupenky,“ dodala.

Letní edice festivalu by se měla uskutečnit za účasti zahraničních souborů ve vnitřním dvoře Kasáren Karlín od 7.do 11. června. Dva dny po ukončení oficiálního programu se jako součást festivalu Cirkopolis uskuteční on-line konference Australský cirkus: Nové perspektivy, kterou pořádá platforma Circus and its Others a CIRQUEON. Sledovat konferenci bude možné na platformě Zoom a poté ze záznamu na stránkách festivalu Cirkopolis. Více informací se nachází na stránkách www.cirkopolis.cz festivalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované